PDM propune organizarea unui referendum

Partidul Democrat din Moldova va înregistra în scurt timp în parlament o inițiativă legislativă prin care va solicita organizarea unui referendum consultativ, concomitent cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Anunțul a fost făcut astăzi de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc, la finele ședinței săptămânale a formațiunii.

Candu_Plahotniuc_Filip_PDM

Foto: pdm.md

Potrivit lui Plahotniuc, încă la Congresul Partidului Democrat din anul 2016 a fost propusă inițierea unei reforme politice ample, care să cuprindă nu doar executivul, ci și parlamentul.

„Încă atunci, în 2016, am declarat că reforma politică în Republica Moldova presupune optimizarea parlamentului și guvernului, transmiterea reală a controlului asupra legislativului în mâinile poporului și identificarea pârghiilor prin care cetățenii să-i poată sancționa pe cei care nu își fac treaba”, a spus Plahotniuc.

El a adăugat că primele etape ale acestei reforme, în special ce țin de guvern, au și fost implementate, iar la ședința PDM de astăzi s-a decis inițierea reformei parlamentului.

„Vom consulta propunerea cu cetățenii, iar dacă ei o vor susține, ne vom consulta cu experții, cu Comisia de la Veneția, pentru a găsi împreună forma cea mai potrivită de implementare a acestei reforme. Ca și în cazul reformei puterii executive, când am redus numărul ministerelor, credem că un parlament optimizat va deveni mult mai eficient, deputații vor fi mai responsabili, iar activitatea lor va fi mai ușor de supravegheat de către societate”, a specificat președintele PDM.

Conform sursei citate, formațiunea va propune reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 și găsirea unei modalități prin care cetățenii ar putea retrage mandatele deputaților, atunci când aceștia i-au dezamăgit sau când nu-i mai reprezintă în mod corect.

„Am evitat până acum inițierea unui referendum pe aceste teme, în primul rând, fiindcă am dorit să evităm cheltuirea banilor publici și, în al doilea rând, fiindcă prezența la referendumuri este în general foarte redusă și riscăm să obținem un rezultat contestabil care nu ar fi reflectat opinia majorității cetățenilor din Republica Moldova. Însă, odată cu desfășurarea alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, apare un moment oportun pentru inițierea unui astfel de referendum, concomitent cu scrutinul parlamentar, fără să cheltuim bani suplimentari”, a conchis liderul PDM.

Moldpres

Reclame


Categorii:Politică

Etichete:, ,

2 răspunsuri

  1. Cred ca majoritatea cetatenilor va vota pentru initiativa de a reduce deputatii.

    Apreciază

  2. Si asa is prea multi deputati sunt in parlament, la ce dracu sa le achitam salarii la toti?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.