Deputat: Reforma Parlamentului va conduce la un randament mai mare a acestuia

Reducerea numărului de deputați în Parlament va conduce la un randament mai mare a legislativului, spune deputatul democrat Eugen Nichiforciuc.

Eugeniu Nichiforciuc. Foto: Elena Covalenco / ipn.md

Potrivit lui, propunerea organizării unui referendum pentru reducerea numărului de parlamentari face parte dintr-un amplu proces de reformare a guvernării în ansamblu, prima etapă fiind reforma Guvernului. Declarația a fost făcută la emisiunea „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Deputatul democrat Eugen Nichiforciuc susține că referendumul privind reducerea numărului de deputați este un angajament al PDM făcut încă din anul 2016. Prima etapă a acestei reforme deja s-a efectuat – reforma Guvernului. S-a redus numărul de ministere de la 16 la 9. Eugen Nichiforciuc este sigur că după reformarea Parlamentului legislativul va avea un randament mai mare.

„Va fi mult mai ușor de controlat activitatea deputaților. Sperăm că, dacă vor fi doar 61 de deputați, toți cetățenii îi vor cunoaște nu doar pe nume, dar chiar și la față”, spune deputatul.

Parlamentarul menționează că prin organizarea referendumului odată cu scrutinul parlamentar s-a dorit evitarea cheltuirii banilor publici. În plus, subiectul referendumului este similar cu alegerile parlamentare pentru că vizează legislativul și componența lui. „De aceea, trebuie să avem și timp ca să discutăm cu cetățenii, trebuie să aflăm, dacă majoritatea cetățenilor va susține această propunere și dacă votul cetățenilor va fi unul pozitiv, atunci noi va urma să discutăm și cu experții, și cu Comisia de la Veneția, ca să găsim o formulă juridică corectă și să implementăm această dorință a cetățenilor”, spune Eugen Nichiforciuc.

Jurnalistul și analistul Valeriu Reniță consideră că există o înțelegere generală a faptului că aparatele birocratice trebuie restrânse. Potrivit lui, se discută în mai multe societăți ideea că multă birocrație face rău unui stat. „Pentru teritoriul nostru, pentru numărul populației eu cred că este mai eficient să avem un număr mai mic de ministere. Acest concept se extinde și asupra Parlamentului”, spune jurnalistul.

Marți, 13 noiembrie, Partidul Democrat a propus organizarea unui referendum concomitent cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. În cadrul acestuia, cetățenii urmează să se expună cu privire la propunerea de a reduce numărul de deputați de la 101 la 61, dar și cu privire la posibilitatea de a retrage mandatul de deputat de către alegători, atunci când sunt dezamăgiți de activitatea parlamentarilor.Categorii:Politică

Etichete:, , ,

3 răspunsuri

  1. Da. Trebuie să rămână în parlament doar cei mai buni. Trebuie ca fiecare deputat să facă un raport să vedem ce au făcut de când sunt în parlament. Așa vom afla și cine lucrează, și cine face numai poze și postări pe Facebook.

    Apreciază

  2. După ce vezi pizde al de Ciobanu, îți dai seama că trebuie mai puțini deputați în Parlament așa și bani mai mulți în buget vom avea.

    Apreciază

  3. In parlament daca vor fi 61 de deputati va fi mai bine, deoarece sunt multi care stau de forma acolo.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.