Noul primar al unui oraș din Europa este „pirat”

Noul primar al capitalei Cehiei, Praga, va fi un reprezentant al Partidului Piraţilor, în urma acordului semnat luni între partenerii coaliţiei constituite la nivelul consiliului municipal, după alegerile din octombrie, transmite dpa, preluată de Agerpres.

Zdenek Hrib

Zdenek Hrib. Foto: fb.com

„Astăzi, ne aflăm în pragul unei schimbări”, a declarat Zdenek Hrib, în vârstă de 37 de ani, după semnarea unui acord de coaliţie între partidul său antisistem, o alianţă de iniţiativă cetăţenească şi un partid conservator.

Partidul Piraților a obţinut la Praga 17% din voturi la alegerile municipale din octombrie. Analiştii explică acest succes şi prin caracterul de noutate al formaţiunii.

Partidul populist ANO al premierului ceh Andrej Babis nu a putut păstra primăria Pragăi, deşi liderul său a declarat că o victorie în capitală ar fi „de prestigiu” pentru ANO.

Zdenek Hrib a studiat medicina, dar nu a practicat-o niciodată, alegând în schimb să lucreze ca informatician în sistemul de sănătate.

Una din promisiunile sale principale din campanie a fost construirea unei noi linii de metrou, cea de-a patra din Praga. Hrib a mai promis să combată deficitul de locuinţe din capitală, care numără în prezent 1,3 milioane de locuitori.

Potrivit administraţiei municipale, unul din cinci apartamente din Praga se află permanent pe unul din site-urile cu oferte de cazare pentru turişti, precum Airbnb. Mulţi proprietari nu plătesc impozite pentru subînchirierea acestor locuinţe.

Partidul Piraţilor din Cehia a fost inspirat de formaţiunea cu acelaşi nume din Suedia, născută din bătăliile juridice împotriva drepturilor de autor pe internet, chiar dacă ulterior platforma sa s-a extins pentru a include o serie de teme importante pentru stânga politică.

Reclame


Categorii:Externe

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.