Vămile din R. Moldova și Finlanda își intensifică cooperarea

Securitatea operațiunilor comerciale dintre R. Moldova și Finlanda ar putea fi mai bine asigurată odată cu încheierea Acordului interguvernamental privind asistența administrativă reciprocă și cooperarea vamală.

Necesitatea urgentării semnării respectivului document a fost discutată astăzi, la Helsinki, în cadrul întrevederii directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie cu omologul său finlandez, Antti Hartikainen.

Întâlnirea a avut loc cu ocazia vizitei de lucru întreprinse în Finlanda, în perioada 14-15 noiembrie, de către delegația Serviciului Vamal, din care mai fac parte Înaltul Consilier UE în domeniul vamal, Rosario de Blasio, și Vadim Muntean, director adjunct al Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe.

În cadrul discuțiilor, Vitalie Vrabie a menționat importanța accelerării semnării Acordului respectiv, în condițiile în care, tendința de creștere continuă a schimburilor comerciale implică, în egală măsură, și mai multe riscuri de fraudare. În acest context, Vitalie Vrabie a subliniat că, acestea pot fi prevenite doar printr-un schimb operativ de informații între autoritățile abilitate.

În replică, Antti Hartikainen a declarat că instituția pe care o reprezintă este la fel de interesată de încheierea respectivului Acord, motiv pentru care, acordă o atenție sporită acestui subiect.

De asemenea, Vitalie Vrabie i-a mulțumit omologului său pentru posibilitatea de a se familiariza cu procedurile de vămuire și control aplicate de către vameșii finlandezi. Despre cum lucrează aceștia, membrii delegației Serviciului Vamal au avut ocazia să afle ieri, în cadrul vizitei la posturile vamale „Vaalimaa” și „Nuijamaa” de la frontieră cu Rusia.

Reprezentanții Serviciului Vamal au avut ocazia să vadă cum are loc interacțiunea cu celelalte agenții din punctul de trecere și cum acestea își sincronizează acțiunile de control. Aceștia au fost interesați, în special, de practica avansată de scanare cu raze X-Ray, precum și de modul de funcționare a sistemului electronic de gestionare a fluxurilor transfrontaliere „GoSwift”.

„GoSwift” este un sistem automatizat prin intermediul căruia transportatorii de mărfuri își pot programa traversarea frontierei. Această soluție și-a demonstrat eficiența în mai multe state europene, reducând substanțial timpii de traversare, motiv pentru care ar putea fi preluată și de Republica Moldova.

Totodată, conform agendei, după întrevedere, delegația Serviciului Vamal a vizitat terminalul vamal de la aeroportul din Helsinki, unde i-a fost prezentată modalitatea de procesare a trimiterilor poștale.

În acest context, Vitalie Vrabie a menționat că experiența și bunele practici aplicate de către autoritatea vamală a Finlandei în dezvoltarea domeniilor precum infrastructura, comerțul electronic, tehnologiile informaționale și procedurile simplificate constituie un reper pentru demersurile de modernizare a instituției vamale moldovenești.

În prezent, cooperarea dintre vămile din R. Moldova și Finlanda se desfășoară în baza Protocolului III privind asistența administrativă reciprocă în domeniul vamal al Acordului de Asociere RM-UE. Totodată, în data de 9 iulie a.c., părțile au semnat la Chișinău o Declarație comună prin care s-au angajat să realizeze schimburi de informații în domenii precum procedurile simplificate, antifraudă sau instruirea funcționarilor vamali.



Categorii:Actualitate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.