Experți: Rezoluția Parlamentului European va influența campania electorală din R. Moldova

Rezoluţia Parlamentului European va influenţa campania electorală din Moldova. Această opinie a fost exprimată joi de experţi în cadrul unor dezbateri consacrate documentului adoptat în ajun şi impactului acestuia asupra situaţiei din Moldova.

Foto: radioresita.ro

Analistul politic Anatol Ţăranu a menţionat că „rezoluţia va fi utilizată ca instrument în campania electorală, opoziția va încerca să răspândească cât mai mult posibil prevederile cele mai critice ale documentului, iar autoritățile, dimpotrivă, vor încerca să diminueze rezonanța negativă, încercând să-i facă pe cetățeni să uite de criticile din partea UE cât mai curând posibil”.

„Dar nu putem nega faptul că republica merge treptat spre faliment, instituția statului nu funcționează. În această situație, UE îşi propune două obiective: în primul rând, menținerea Moldovei ca stat funcțional, bazat pe principii europene și, în al doilea rând, neadmiterea venirii la conducere a forțelor antieuropene – Partidul Socialiştilor – după alegerile parlamentare. Problema este că ambele sarcini sunt greu de realizat. Prin urmare, rezoluția poartă un mesaj inclusiv pentru Rusia: dacă socialiștii vin la putere, Uniunea Europeană va suspenda orice sprijin pentru republică. Și Federația Rusă va trebui să ia locul UE ca principal partener al Moldovei, pentru care nu prea este pregătită”, consideră politologul Anatol Țăranu.

Expertul Roman Mihăeş a menționat că „Igor Dodon a prevăzut deja o asemenea situaţie, afirmând că Rusia este gata să investească în Moldova aproximativ un miliard de dolari pentru infrastructura rutieră”.

„De asemenea, este important ca partidele politice din republică să poată fi flexibile în propriile acțiuni. Cred că nici Partidul Democrat, nici opoziția de dreapta nu ar trebui să închidă cu totul uşa unul faţă de celălalt. La urma urmei, dacă nu vor negocia, atunci rămâne ca ei să poarte dialog doar cu PSRM-ul antieuropean”, a spus el.

Expertul Igor Boțan a subliniat că „punctul de vedere critic al Uniunii Europene a influențat deja autoritățile, care s-au grăbit să schimbe retorica, declarând că „cele 100 de milioane de euro de ajutor macrofinanciar promis de UE sunt nesemnificative”, precum şi au schimbat vectorul – spre Dubai sau Ankara, regiuni în care există resurse financiare suficiente, iar legile nu sunt atât de principiale”.

„Moldova se află într-o situație dificilă: relațiile cu principalul partener UE sunt la un nivel scăzut, autoritățile încearcă să schimbe orientările externe ale Republicii Moldova, precum și aprobă legi îndoielnice, cum ar fi cetățenia pentru investiții. Dar, avem înainte alegerile, cetățenii pot fi activi, pot pune întrebări concurenților, pot afla poziția lor referitor la anumite aspecte și, în final, pot face o alegere conştientă”, consideră expertul.

InfotagCategorii:Politică

Etichete:, , , , , ,

3 răspunsuri

 1. Majoritatea politică de dreapta din Parlamentul European demonstrează, din nou, duble standarde: nu s-ar împotrivi unui nou sistem electoral dacă ar favoriza opoziția extra-parlamentară din Moldova. Dorește să pună stop tuturor surselor de finanțare pentru Moldova, dar să direcționeze fonduri către societatea civilă apropiată opoziției.

  Votul de astăzi pe raportul privind implementarea Acordului de Asociere UE-Moldova nu-și avea locul cu 3 luni înainte de alegeri. A fost aprobat un document politic, conceput pentru a servi opoziției extra-parlamentare de la Chișinău. Este un joc periculos pentru Moldova și pentru Parlamentul European, care-și pune credibilitatea la bătaie.

  Parlamentul European a demonstrat succes și eficiență în politica sa față de Moldova doar atunci când a acționat unitar, pe o singură voce, fără să ia decizii în favoarea unei anumite tabere politice. În schimb, grupurile politice care formează majoritatea în Parlamentul European au purtat astăzi mesajele partenerilor lor de la Chișinău, la inițiativa acelorași Cristian Preda, Siegfried Mureșan și Monica Macovei.

  Apreciază

 2. Si legaturile Maiei Sandu cu Kozlovzka tot vor influienta campania electorala

  Apreciază

 3. Nu mi se pare normal ca Parlamentul european sa influenteze alegerile din vreo tara membra a UE. Aceta institutie face deja prea multa politica.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.