Liberalii și democrații despre posibila reformă a Parlamentului

Reforma Parlamentului, chiar dacă va fi adoptată, nu va fi aplicată în raport cu următoarea componență a legislativului, ci doar față de o ulterioară legislatură. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Important” de la postul de televiziune TVC21, transmite IPN.

Foto: fb.com/ParliamentRM

Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, spune că nimeni nu poate oferi garanții că 60% din populație va ieși la urne și își va da votul pentru această inițiativă. Potrivit lui, reducerea numărului de parlamentari de la 101 la 61 va putea fi aplicată față de următoarea componență, dacă vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate.

Vicepreședintele PL, Valeriu Munteanu, susține că nicăieri în Europa nu există un Parlament mai mic de 101 deputați. În opinia lui, PDM a înaintat această inițiativă populistă ca să bruieze alegerile parlamentare. Politicianul spune că R. Moldova va fi taxată foarte mult de partenerii de dezvoltare și PDM trebuie să-și asume consecințele, dacă la urnele de vot oamenii vor primi prea multe buletine de vot.

„PDM a propus două chestiuni care plac poporului, dar nu le poate face. Prima – „deputat de la tine din sat” și când colo va fi un de deputat la trei raioane și a doua – revocarea deputatului, dar ei știu că nu pot să facă acest lucru”, a declarat Valeriu Munteanu.

Marți, 13 noiembrie, PDM a propus organizarea unui referendum concomitent cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. În cadrul acestuia, cetățenii urmează să se expună cu privire la propunerea de a reduce numărul de deputați de la 101 la 61, dar și cu privire la posibilitatea de a retrage mandatul de deputat de către alegători, atunci când sunt dezamăgiți de activitatea parlamentarilor.Categorii:Politică

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.