Expert: E puțin probabil că rezoluția Parlamentului European se va realiza cu adevărat

„Este puțin probabil ca rezoluția Parlamentului European să fie realizată cu adevărat în contextul viitoarelor alegeri parlamentare din Moldova”, consideră politologul Corneliu Ciurea.

Cornel Ciurea. Foto: Vasile Botnaru / europalibera.org

Joi, în cadrul unor dezbateri dedicate impactului rezoluției Parlamentului European asupra situației din Moldova, Ciurea a subliniat că „rezoluția nu aduce practic nimic nou, ci doar arată consolidarea punctului de vedere critic al UE, în special în ceea ce privește viața politică din Moldova”.

„Parlamentul European, care este puternic influențat de Partidul Popular European (PPE), din păcate, a recurs la politizarea propriilor sale decizii cu privire la Moldova. Unele dintre ele sunt, în general, jenante, de exemplu, inițiativa de a concentra sprijinul financiar al Moldovei asupra societății civile, mass-media independente, autorităților locale și întreprinderilor mici și mijlocii. Acest lucru pare cel puțin ciudat și nu respectă anumite prevederi referitor la cooperare. Nici recomandarea de publicare a celui de-al doilea raport KROLL nu poate fi numită pozitivă”, a spus Ciurea.

Potrivit lui, „este puţin probabil să se realizeze critica Parlamentului European”, amintind de rezoluția anterioară din 5 iulie, care „în realitate a dus doar la suspendarea asistenței macrofinanciare”.

„Cred că rezoluția vizează mai degrabă crearea unui climat favorabil pentru unele partide de dreapta în ajunul alegerilor parlamentare. De aceea, totul depinde de evoluția procesului electoral. Dacă vor fi asigurate alegeri transparente și libere, atunci, în perioada postelectorală, va fi posibilă revenirea la dialogul cu UE și există toate șansele de normalizare a relațiilor”, a subliniat Ciurea.

Politologul Anatol Țăranu a remarcat că, „prin această rezoluție, UE a distrus, completamente, pagina cu povestea de succes a Moldovei”.

„Opoziția a acceptat cu satisfacţie documentul, deoarece acesta reflectă multe dintre momentele pe care le-a indicat de mult timp. Autoritățile, la rândul lor, sunt îngrijorate în mod serios de criticile din partea Parlamentului European. Ei nu pot nega faptul că UE este principalul partener de dezvoltare al Moldovei, iar distrugerea relațiilor cu UE va duce la grave pagube politice și economice pentru republică, inclusiv la deteriorarea calității vieții cetățenilor”, a subliniat expertul.

Potrivit politologului, „impactul rezoluției nu a fost încă evaluat, autoritățile nu au exprimat încă nicio poziție clară în ceea ce privește această critică, ei vor trebui să studieze documentul în detaliu și, cu timpul, situația va deveni clară”.Categorii:Opinii

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.