Ministrul Sturza a discutat cu omologul său canadian despre evoluția mediului de securitate în R. Moldova

Ministrul Apărării Eugen Sturza a avut duminică, 18 noiembrie, o întrevedere cu omologul său canadian, Harjit Singh Sajjan, în cadrul Forumului Internațional de Securitate din Halifax, Canada.

Harjit Singh Sajjan și Eugen Sturza. Foto: army.md
Harjit Singh Sajjan și Eugen Sturza. Foto: army.md

Evoluția mediului de securitate în Republica Moldova și în regiune, provocările la adresa securității statului, inclusiv amenințările hibride, precum și importanța conjugării eforturilor pe plan internațional în vederea prevenirii și combaterii acestora s-au aflat pe agenda discuțiilor între cei doi oficiali.

Ministrul Apărării al Canadei a menționat, în cadrul întrevederii, că succesul unui stat democratic depinde, în mare măsură, de capacitatea de a atrage populația mai activ în efortul comun de asigurare a securității.

Totodată, Harjit Singh Sajjan a apreciat contribuția militarilor moldoveni la consolidarea eforturilor internaționale de asigurare a păcii și stabilității, și în special participarea tot mai sporită a femeilor în astfel de misiuni. În acest sens, ministrul canadian a salutat implementarea de către țara noastră a Rezoluției Consiliului de Securitate a ONU 1325 privind femeile, pacea și securitatea, Republica Moldova avansând în procesele de implicare a femeilor în sectorul de securitate și apărare.

Forumului Internațional de Securitate din Halifax. Foto: army.md

La rândul său, ministrul Eugen Sturza a evidențiat sprijinul Guvernului Canadei, în calitate de țară membră a NATO, la distrugerea minelor antipersonal, muniţiilor cu termen expirat și a unei cantități semnificative de combustibil rachetar de tip melanj din stocurile Armatei Naţionale a Republicii Moldova. Eugen Sturza a specificat că astfel, țara noastră a fost printre primele state, care au implementat prevederile Convenției de la Ottawa privind interzicerea utilizării, producerii, transferului și distrugerii minelor anti-personal.

Părțile au convenit asupra continuării cooperării în domeniul securității și în regiune.Categorii:Politică

Etichete:, , ,

1 răspuns

  1. Securitatea natiuonala a fost si va fi un compartiment de baza pentru statul nostru atit timp cit avem rusii in stinga nistrului.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.