S-a stins maestrul fotograf Nicolae Răileanu

Cunoscutul fotograf Nicolae Răileanu, colaborator al Muzeului Național de Literatură „Dimitrie Cantemir”, Maestru în Artă, s-a stins ieri din viață la vârsta de 68 de ani.

Nicolae Răileanu. Foto: noi.md

S-a născut pe 3 decembrie 1950 în satul Cobusca Veche, raionul Anenii Noi. A studiat la Școala medie internat nr. 1 din orașul Chișinău.

A lucrat fotograf la Ministerul Afacerilor Interne din RSSM. De la 4 iunie 1975 și până la sfârșitul vieții a lucrat în calitate de fotograf, apoi șef de laborator fotografic la Muzeul Național de Literatură „Dimitrie Cantemir”.

În 2000, Nicolae Răileanu a fost decorat cu Medalia „Mihai Eminescu”, iar în 2015 i s-a conferit titlul onorific „Maestru în Artă”.

Solicitat de Moldpres, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a menționat că Nicolae Răileanu a fost un cronicar al vieții literare și un adevărat maestru fotograf, care a adunat o arhivă de fotografii uriașă din viața scriitorilor.

În context, scriitorul Mihai Poiată a afirmat că Nicolae Răileanu a fost un cronicar fidel al evenimentelor din anii mișcării de eliberare și renaștere națională, iar poetul Nicolae Popa a propus ca biroul în care a lucrat Nicolae Răileanu să fie transformat într-o cameră de muzeu, fotografiile lui urmând să fie editate într-un album.

Sicriul cu corpul neînsuflețit al lui Nicolae Răileanu va fi depus astăzi, la ora 18.00, la Biserica „Sfântul Dumitru” din sectorul Botanica al capitalei. Mâine, cei care l-au cunoscut își vor putea lua rămas bun de la regretatul fotograf la Uniunea Scriitorilor din Moldova. Nicolae Răileanu va fi înmormântat în aceeași zi la Cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chișinău.

Moldpres

Reclame


Categorii:Cultură

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.