Impedimentele care nu îi permit lui Dodon să participe la alegerile parlamentare

Expertul în drept constituţional Nicolae Osmochescu vede o contradicţie flagrantă între statutul de preşedinte şi normele morale, care obligă preşedintele să-şi suspende activitatea de partid.

Igor Dodon. Foto: Moroslav Rotari / sputnik.md

„Să nu susţină un partid în defavoarea sau în dezavantajul altor partide, ceea ce s-a făcut în ultimul timp nu o singură dată, inclusiv la manifestările care au avut loc recent, duminică, în oraşul Chişinău”, a declarat expertul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de TVR Moldova.

„Problema constă în aceea că în articolul 81 din Constituţie, Incompatibilităţi şi imunităţi ale preşedintelui, nu este stipulat în mod expres că preşedintele nu poate face parte dintr-un partid sau să fie membru al unui partid sau unul din liderii unui partid, dar asta este stipulat în legislaţia ordinară, inclusiv în Legea privind preşedintele Republicii Moldova”, susţine Nicolae Osmochescu.

Expertul menţionează că, atunci când o persoană este aleasă în calitate de preşedinte, indiferent de la ce partid ea vine, normele democratice care se respectă în mare măsură în toate ţările europene stipulează sau dictează că persoana aleasă în funcţia de preşedinte, fie chiar şi pe linia unui partid sau din partea unui partid, pe perioada mandatului îşi suspendă activitatea de membru de partid. Şi aceasta pentru că din momentul în care este validat mandatul de preşedinte, după depunerea jurământului, preşedintele jură că el va fi preşedintele întregului popor, va respecta Constituţia, legile ţării, va apăra democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a ţării.

„Eu am spus că în articolul 81 nu este stipulat în mod expres interdicţia de a fi membru al unui partid, dar este necesar de a suspenda activitatea, pentru că este o contradicţie flagrantă cu spiritul Constituţiei. Din momentul în care preşedintele este ales de întregul electorat, de întregul popor, el trebuie să reprezinte în mod obligatoriu”, opinează Nicolae Osmochescu.

Cât despre implicarea şefului statului în campania electorală, expertul consideră că există impedimente, directe şi indirecte, care nu permit preşedintelui să participe la alegerile parlamentare ordinare pe lista unui partid. Potrivit lui, acestea sunt destul de bine clasificate şi clarificate în hotărârile Curţii Constituţionale. „Au fost mai multe interpretări ale diferitelor articole din Constituţie legate de alegerile preşedintelui, dacă ne amintim, cu durata asta lungă cu alegerea preşedintelui. Deci, pe lista unui partid el nu poate participa. Dacă doreşte să participe la alegeri în calitate de persoană particulară pe o circumscripţie uninominală, atunci nu are decât să-şi suspende activitatea de preşedinte”, a declarat expertul în drept constituţional.

Nicolae Osmochescu a mai spus că participarea preşedintelui în orice formă la alegerile parlamentare fiind în funcţie de preşedinte, fie pe lista de partid, fie în circumscripţie uninominală, automat include masiv aplicarea resurselor administrative în favoarea acestui partid sau în favoarea dânsului în calitatea sa personală.

Reclame


Categorii:Opinii

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.