Peste 50% din tot ce exportă Republica Moldova se regăseşte pe piaţa Uniunii Europene, însă pentru a mări cotele de export este nevoie de schimbat multe la nivelul producătorilor autohtoni. Despre aceasta a declarat Nicolae Ciubuc, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, în cadrul unui interviu acordat Agenției Moldpres.

Nicolae Ciubuc. Foto: moldpres.md

„Dispunem de cote de export pe piaţa europeană, însă este foarte mare şi concurenţa, de unde apar mai multe dificultăţi la plasarea producţiei noastre. Totuşi, pentru aşa produse cum ar fi strugurii, cireşele şi prunele, noi avem piaţă care poate fi valorificată. Îndeosebi aceasta ar fi o soluţie pentru producătorii de prune, care în acest an au obţinut recoltă mare şi, fie că s-au confruntat cu problema pieţei de desfacere, fie că marfa a fost vândută la preţuri foarte mici, sub costurile de producere”, a specificat Nicolae Ciubuc.

Oficialul a menţionat că în contextul extinderii pieţei europene sunt înregistrate anumite succese. „Avem deja o serie de realizări. Recent, un grup de experţi de-ai noştri s-au aflat la Bruxelles, unde au avut discuţii în vederea creşterii acestor cote şi eliminarea mai multor impedimente pentru producătorii moldoveni”, a precizat ministrul.

Printre acestea, Ciubuc a numit mai mulţi factori – de cultură, de marketing, de calitate ş.a. „Încă nu ştim destul de bine să ne promovăm marfa, nu ştim să ne prezentăm toate atuurile de producător, avem dificultăţi la ambalare, calibrare, sortare etc. Totodată, producătorii noştri se confruntă cu probleme de comunicare, nu cunosc limbi străine şi, respectiv, nu pot lega parteneriate, face schimb de experienţă, nu-şi pot promova producţia. Toate aceste lucruri sunt deosebit de importante pentru a reuşi să ne facem un loc sigur şi binemeritat pe piaţa europeană”, a subliniat sursa citată.

„Este foarte important ca, în următoarea perioadă, în primul rând să ne schimbăm modul de a gândi. Producătorii noştri să se deprindă să pună mai mare valoare pe calitatea producţiei şi nu pe cantitatea acesteia, să investească în dezvoltarea infrastructurii postrecoltare, să înveţe de la fermierii afirmaţi deja pe această piaţă şi doar atunci vom putea vorbi de alte şanse în domeniul exportului producţiei agricole”, a conchis Nicolae Ciubuc, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Reclame