Domeniul securității aeronautice, armonizat la standardele europene

Domeniul securității aeronautice din R. Moldova este armonizat la reglementările europene. Parlamentul a votat, în ședința de ieri, proiectul noii legi privind securitatea aeronautică, în lectură finală.

Foto: airmoldova.md

Proiectul stabilește cerințe și standarde noi ce vizează protecția aviației civile împotriva actelor de intervenție ilicită. Prevederile se vor aplica aeroporturilor situate pe teritoriul R. Moldova, care nu sunt folosite în scopuri exclusiv militare, operatorilor aerieni, inclusiv transportatorilor aerieni, care furnizează servicii în aeroporturi, precum și tuturor entităților care aplică standarde de aeronautică.

Proiectul de lege impune terminologia europeană în domeniul securității aeronautice și conține reglementări ce prevăd implementarea prevederilor din convențiile internaționale la care R. Moldova a aderat. În noua lege nu va mai fi expusă exhaustiv și imperativ lista echipamentelor de securitate, ceea ce va permite utilizarea echipamentelor performante pe măsura modernizării acestora. Noua lege mai conține un capitol complex, care stipulează în detaliu activitățile de evaluare a eficienței măsurilor de securitate aeronautică.

Pentru examinare în lectura a doua, proiectul a fost completat cu articole noi care se referă la securitatea cibernetică în domeniul aviației civile și controlul de securitate al proviziilor de bord.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 6 luni de la publicarea acestuia în „Monitorul oficial”. Odată cu intrarea în vigoare, urmează a fi abrogată Legea privind securitatea aeronautică din 5 aprilie 2007.

Reclame


Categorii:Actualitate

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.