CALM: Sistemul unitar de salarizare discriminează categoriile mijlocii de funcționari

Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar discriminează categoriile mijlocii de funcționari pentru că anulează posibilitatea obținerii de prime și suplimente la salariu.

Foto: parlament.md

În afară de salariu, funcționarii nu vor putea esențial să-și sporească remunerarea în funcție de performanțe. Opinia a fost exprimată pentru IPN de către directorul executiv al Congresului Autorităților Publice Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui.

Potrivit directorului CALM, ca și concept, legea în cauză este un pas înainte, doar că nu s-a ținut cont de particularitățile administrației publice locale. Pentru conducătorii din administrația publică și pentru cei de la treptele inferioare, legea îmbunătățește situația sau, cel puțin, o păstrează. În schimb, categoriile mijlocii de funcționari: secretarii, contabilii, alți funcționari din cadrul Primăriei, au de pierdut.

„Această lege nu aduce îmbunătățire pentru această categorie, una dintre principalele categorii din APL, practic pe care se ține întreg APL-ul. Aici sunt vizați nu doar cei la nivel local, dar și la nivel central”, a spus Viorel Furdui.

Potrivit directorului CALM, practic toată administrația publică locală, în partea flexibilă a remunerației, a fost pusă cu autoritățile centrale în același rând. „Limitarea sporurilor lor la 20% din salariul de bază nu este întemeiată și contrară principiilor constituționale ale autonomiei locale. APL beneficiază de autonomie organizațională, bugetară și financiară special, are venituri proprii și are dreptul la o politică proprie de cadre. Prin această lege se limitează drepturile APL”, a spus Viorel Furdui. Directorul CALM susține că s-au admis astfel de lacune deoarece în elaborarea legii nu au fost implicați reprezentanți ai APL.

Viorel Furdui susține că prin implementarea sistemului de salarizare în cauză APL-urile riscă să rămână fără veriga cea mai importantă a administrației publice locale. „Tot mai mulți decid să plece din APL, oameni cu experiență, calitativi. Legea nu-i stimulează să râmână, chiar dacă acesta a fost unul din scopurile anunțate la începutul elaborării legii”, a mai spus directorul CALM.

Sistemul unitar de salarizare a fost votat în lectură finală vineri, 23 noiembrie. Caracterul unitar se va aplica tuturor categoriilor de angajaţi din sectorul bugetar. Se stabilește o grilă de salarizare, cu clase, cărora li se atribuie un coeficient. Acesta se înmulțește cu valoarea de referință care stabilește salariul pentru clasa respectivă de salarizare.

Reclame


Categorii:Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.