Academia de Științe a rămas fără președinte. Gheorghe Duca și-a dat demisia

Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Gheorghe Duca, şi-a dat demisia. Despre aceasta el a anunţat în ajun, la şedinţa Prezidiumului AŞM.

Gheorghe Duca. Foto: ntv.md

„Sunt câteva motive care m-au determinat la acest pas anume acum. În primul rând, suspiciunile și incertitudinea din jurul acestui caz îmi ridică tensiunea și glicemia și nu vreau să se repete situația cu problema de sănătate care am avut-o în luna mai”, a spus Duca.

El a subliniat că demisia sa ţine şi de reformarea Academiei de Științe. După reformarea administrației publice centrale, AŞM se află în subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, iar alocarea fondurilor pentru cercetare se realizează prin Agenția Naţională pentru Cercetare și Dezvoltare, creată la Guvern. Totodată, în urma reformei, președintele Academiei de Științe a fost scos din componenţa Guvernului.

„Din păcate, în condițiile noilor reforme experiența mea de manager nu mai este solicitată, sunt alte așteptări și alte prerogative”, a spus Duca.

Potrivit lui, mai sunt câteva motive care l-au determinat să ia această decizie. Răspunzând la întrebări, el a spus că aceasta ţine de procesul penal intentat pe numele soţiei sale, Maria Duca, care, la fel, lucrează la AŞM.

La mijlocul lunii noiembrie, soții Duca au fost audiaţi la Procuratura Anticorupție într-o cauză penală privind abuzul în serviciu, ceea ce a dus la pagube materiale în proporţii deosebit de mari.

În discursul său din cadrul şedinţei Prezidiumului AŞM, el și-a exprimat speranța că, după demisie, va înceta presiunea asupra lui și familiei sale și că „justiția va fi mai obiectivă și mai imparțială în examinarea dosarului penal”.

„Nu am răspuns niciodată la atacuri, deoarece ar fi însemnat să mă implic într-o luptă cu morile de vânt. Rămâne pe seama celor care au făcut aceste declarații false. Dar vreau astăzi să menționez că nu mă consider vinovat, nu am făcut niciun fel de scheme și delapidări, dimpotrivă, am consolidat proprietățile Academiei și nu am lăsat să fie privatizat nici un ar de teren. Bunurile materiale din proprietatea noastră le-am declarat oficial și aceste bunuri reprezintă averea acumulată pe parcursul a mai bine de 40 ani de viață în comun și de activitate a două persoane care am ocupat funcții și am beneficiat de salarii bune. Dar astăzi cu atât mai mult nu doresc să mă îndreptățesc și nici nu vreau să termin pe această notă dureroasă pentru mine”, a subliniat Duca, mulţumind membrilor Prezidiumului pentru colaborare.

Gheorghe Duca are 66 de ani. A fost președinte al Academiei din februarie 2004. În 2014 a fost reales pentru un al treilea mandat de șase ani.

InfotagCategorii:Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.