Cetățenii din diasporă, încurajați să susțină dezvoltarea localităților de origine

Cetățenii din diasporă sunt încurajați să susțină dezvoltarea localităților de origine prin intermediul Programului Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3”. O hotărâre de guvern privind aprobarea proiectului va fi publicată astăzi în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Foto: cotidianul.ro

Finanțarea proiectelor din cadrul programului se va efectua în baza parteneriatului „1+3”, aportul financiar al diasporei va fi suplinit de către guvern în comun cu autoritățile publice locale, partenerii de dezvoltare/donatorii.

Sunt eligibile pentru finanţare activități ce țin de: infrastructură (apă și canalizare, drumuri, școli, grădinițe, case de cultură); protecția mediului înconjurător (prevenirea poluării mediului înconjurător, managementul deșeurilor) și economie (dezvoltarea regiunii, investiții, dezvoltarea agriculturii).

La fel, vor beneficia de susținere proiectele ce vizează eficiența energetică (panouri solare, iluminare stradală, izolare termică); cultura (protecția patrimoniului, zone de odihnă, dezvoltarea turismului rural, expoziții și festivaluri); educația (programe pentru copii, sport, inovație, transfer de cunoștințe și know-how) și protecția socială (centre medicale, centre sociale, cantine sociale etc.).

Programul Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3” este prevăzut pentru perioada 2019-2025, începând cu 1 ianuarie 2019, și are drept scop valorificarea potențialului uman și financiar al diasporei pentru dezvoltarea socio-economică a Republicii Moldova.

Până în prezent, 40 de localități au integrat cu succes migrația în dezvoltarea locală, fiind lansate 36 de proiecte de dezvoltare locală susținute de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. Circa nouă mii de migranți au contribuit cu peste 3,5 milioane de lei pentru a aduce servicii mai bune în satele și orașele lor natale. Toate aceste proiecte sunt co-finanțate și co-implementate, în parteneriat, de autoritățile publice locale și membrii diasporei.

Moldpres

Reclame


Categorii:Societate

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.