Premierul despre decizia UE de a nu acorda Moldovei susținere macrofinanciară

Decizia de a nu-i acorda Republicii Moldova susținerea macrofinanciară planificată inițial este o decizie mai mult politică. Pentru aceasta nu a existat dorință de la bun început. Declarația aparține prim-ministrului Pavel Filip, transmite IPN.

Pavel Filip. Foto: gov.md

„Țin minte când am îndeplinit condițiile preliminare și am semnat memorandumul de obținere a acestor bani atunci a existat opunere că nu trebuie să se facă fotografii, că nu trebuie să fie făcut public evenimentul pentru ca acest lucru să nu fie perceput ca o eventuală susținere a actualului Guvern din partea țărilor europene”, a spus premierul în cadrul emisiunii „Piatnița s Anatoliem Golea” de la postul de televiziune RTR Moldova.

Prima tranșă trebuia s-o primească Republica Moldova cu mult înainte de alegerile locale, spune premierul. „S-a tărăgănat procesul și nevalidarea scrutinului local din Chișinău a fost o găselniță pentru a nu acorda banii Republicii Moldova”, susține șeful cabinetului de miniștri.

Referitor la decizia instanțelor de judecată de a nu valida alegerile locale din municipiul Chișinău, Pavel Filip susține că aceasta a fost cea mai mare lovitură asupra Guvernului. „Eu continui să cred că aceasta a fost o decizie neproporțională a judecătorilor în raport cu încălcările care au fost depistate în timpul campaniei”, a declarat prim-ministrul.

Premierul spune că sistemul judecătoresc este unul independent și nu poate suna judecătorii pentru a le sugera să ia anumite decizii. Totodată, premierul se întreabăб dacă businessul poate influența sistemul judecătoresc,

Pe 5 iulie curent, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care recomandă Comisiei Europene să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară, dar și sprijinul bugetar pentru Republica Moldova.

Reclame


Categorii:Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.