Rusia: A murit cea mai veche militantă pentru drepturile omului

Liudmila Alexeeva, cea mai veche militantă din Rusia pentru drepturile omului şi fostă disidentă sovietică, a încetat din viaţă, sâmbătă, la Moscova, la vârsta de 92 de ani, informează AFP.

Liudmila Alexeeva. Foto: ria.ru

Anunţul cu privire la deces a fost făcut de preşedintele Consiliului consultativ rus pentru drepturile omului, Mihail Fedotov.

„Alexeeva a murit la ora 16.30 GMT, la un spital din Moscova. Nu se afla pentru prima dată în acel spital, medicii au salvat-o de mai multe ori, în situaţii foarte dificile. Însă există situaţii în care medicii nu pot face nimic. Este o pierdere imensă pentru mişcarea rusă de apărare de drepturilor omului”, a precizat Fedotov.

„Pentru toţi cei care au apreciat, apreciază şi vor aprecia democraţia, Liudmila Mihailovna (Alexeeva) a fost şi va fi mereu un simbol al onestităţii şi al luptei fără compromisuri pentru drepturile omului”, a afirmat şi Tatiana Moskalkova, delegată pentru drepturile omului în Rusia, citată de Interfax.

Liudmila Alexeeva a fost şi unul dintre simbolurile rezistenţei în URSS, iar apoi în Rusia.

În 1976, ea s-a numărat printre fondatorii Grupului Helsinki din Moscova, ai cărui membri au fost de-a lungul anilor arestaţi şi condamnaţi sau constrânşi să trăiască în exil. Din exil, ea a continuat să îi apere pe opozanţii sovietici şi a fost un simbol al disidenţei. A revenit la Moscova în 1993, după destrămarea URSS.

În ultimii ani, Alexeeva a continuat să fie activă în lupta pentru drepturile omului.

În 2009, ea a primit la Strasbourg premiul Saharov, distincţie acordată de Parlamentul European persoanelor şi organizaţiilor cate şi-au dedicat viaţa apărării drepturilor omului şi libertăţii de exprimare.

News.roCategorii:Externe

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.