Deputat: Încălcările comise de partidele de opoziție sunt grave

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu susține că încălcările legislației electorale comise de partidele opoziție despre care PDM a sesizat organele responsabile de organizarea alegerilor, sunt grave și acestea pun în situații inechitabile actorii politici. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune Prim TV, transmite IPN.

Sergiu Sârbu. Foto: fb.com/s.sirbu

Potrivit lui, pentru încălcările financiare chiar și în prezent există răspundere contravențională, banii se confiscă și se fac venit la bugetul de stat. De asemenea, se impune o amendă conducerii partidului și liderului de partid poate să-i fie interzisă ocuparea unei funcții de conducere, inclusiv politică.

„Încălcările financiare în campaniile electorale, evident, sunt foarte dure, dar nu numai la noi. Pentru asta poate fi exclus concurentul electoral din cursă. Sunt și alte sancțiuni”, a menționat Sergiu Sîrbu.

Analistul politic Corneliu Ciurea spune că încă nu a văzut încălcări grave ale legislației de către opoziție. Analistul consideră că actorii politici de opoziție sunt tratați cu îngăduință de către putere. Potrivit lui, puterea a fost atenționată de factorii occidentali ca să se comporte corect și că va fi judecată după 24 februarie pentru felul în care va organiza scrutinul.

„Responsabilitatea cade pe umerii puterii, nu pe umerii opoziției. Oarecum opoziția noastră este iresponsabilă. Ea poate să provoace puterea, poate să recurgă la anumite acțiuni de acest gen pentru a testa răbdarea guvernării. În aceste condiții, guvernarea este într-o situație delicată”, a menționat Corneliu Ciurea.

În opinia lui, dacă se va ajunge la încălcări grave și acest lucru va putea fi probat, atunci vor putea fi aplicate și pedepse.

Comentatorul politic Vitali Catană susține că problema este una foarte dificilă și sugerează inițiatorilor sesizării să privească lucrurile mai larg, nu doar din perspectiva constatării încălcării propriu-zise a legii, dar și a studiului problemei într-un context multidisciplinar. „Pentru că vorbim despre un război hibrid”, a menționat Vitalie Catană.

Jurnalistul Valeriu Reniță susține că sesizarea PDM va avea efecte în condițiile în care Comisia Electorală Centrală va avea libertatea să trateze profesionist sesizarea PDM.

„Acum depinde de organele care trebuie să acționeze, cât de prompt vor reacționa. Eu cred că asta se întâmplă pentru că ei au înțeles într-un mod cu totul deșănțat acea rezoluție a Parlamentului European, în care ei cred că acele recomandări pentru alegeri libere și corecte s-au făcut numai pentru guvernare, dar nu și pentru ei”, a menționat jurnalistul.

Vineri, 7 decembrie, PDM a anunțat că sesizează instituțiile responsabile de organizarea alegerilor despre încălcarea de către unele partide și organizații civice a prevederilor Legii privind partidele politice, ale Codului Electoral și Codului Audiovizualului. Potrivit PDM, aceste derapaje pot influența în mod negativ procesul electoral.Categorii:Politică

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.