Șeful statului va fi suspendat din funcție. Dodon: După alegeri toate aceste legi vor fi anulate

Președintele Igor Dodon va fi suspendat din funcție, după ce a refuzat repetat promulgarea a cinci acte legislative votate repetat de parlament. Decizia a fost luată astăzi de către magistrații Curții Constituționale (CCM).

Igor Dodon. Foto: epa.eu

O sesizare în acest sens a fost depusă la finele săptămânii trecute de către președintele parlamentului, Andrian Candu, și deputatul democrat, Sergiu Sârbu, care au cerut Înalții Curți „să constate circumstanțele care justifică interimatul funcției de președinte pentru a depăși blocajul instituțional generat de șeful statului de a executa obligația constituțională de promulgare a legilor votate repetat de parlament”.

Solicitat de Moldpres, deputatul democrat Sergiu Sârbu a specificat că printre cele cinci acte legislative se numără documentul ce prevede că terenul Stadionului Republican va deveni proprietate a Statelor Unite ale Americii, sărbătorirea pe 9 mai a Zilei Europei, promulgarea noului Cod al Audiovizualului și Legea privind Inspectoratul General de Carabinieri.

„Deocamdată nu se cunoaște când urmează a fi promulgate actele legislative, însă cred că acest fapt va avea loc în următoarele zile”, a spus Sârbu.

Potrivit decizie Curții, documentele vor putea fi promulgate de către speakerul Andrian Candu sau premierul Pavel Filip.

Hotărârea CCM este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Este pentru a cincea oară, când Înalta Instanță s-a pronunțat pentru suspendarea din funcție a șefului statului.

Reacția lui Dodon

Reacția președintelui Igor Dodon nu s-a lăsat mult așteptată. Într-o însemnare pe Facebook, Dodon a menționat că nu va ceda în ceea ce ține de aceste chestiuni și că legile respective vor fi anulate după alegeri, iar Curtea Constituțională va avea o nouă componență.Categorii:Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.