Declarație: Potențialii concurenți electorali acuză intimidări în procesul pre-electoral

Intimidarea în procesul pre-electoral și electoral a candidaților și a potenților candidați, inclusiv prin amenințări de urmărire penală – este una dintre principalele observații ale misiunii preelectorale de evaluare a Institutului Național Democratic (NDI) din Washington în perspectiva alegerilor parlamentare care vor avea loc în Republica Moldova la 24 februarie 2019. Constatările au fost făcute după întrevederile pe care membrii delegației le-au avut la Chișinău cu reprezentanți ai diferitor partide politice, grupuri de observatori naționali și internaționali, reprezentanți mass-media, lideri guvernamentali și reprezentanți ai societății civile.

Într-o conferință de presă la IPN, Michael Carpenter, director senior al Centrului Penn Biden pentru Diplomație și Implicare Globală, a spus că un alt aspect menționat de către majoritatea interlocutorilor este necesitatea de a asigura independența justiției, în special în lumina evenimentelor din iunie 2018, când alegerile locale noi din Chișinău nu au fost validate. O parte din interlocutori au reclamat utilizarea resurselor administrative, care ar putea să încline procesul electoral într-o direcție anumită.

„Cât privește mediul informațional, chiar dacă ar putea fi caracterizat ca pluralist, nu oferă tuturor actorilor oportunități egale. În acest context, au fost enunțate îngrijorări legate de dezinformarea în spațiul online. Au fost menționate și posibile dificultăți în procesul de înregistrare a candidaților și asigurarea dreptului de a vota, îndeosebi pentru alegătorii care se află peste hotare”, a spus Michael Carpenter.

Michael Carpenter a evidențiat și constatări pozitive, și anume că un număr mare de partide din Moldova au stipulat în documentele interne promovarea femeilor în politică. Totodată, în cadrul discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, s-a constatat un nivel înalt de pregătire tehnică. De asemenea, s-a văzut un spațiu foarte competitiv în ajunul alegerilor parlamentare. Michael Carpenter, a menționat că scopul acestei misiuni nu a fost de a verifica în mod neapărat integritatea procesului electoral, ci mai degrabă de a identifica unele arii cu potențială vulnerabilitate.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Laura Jewett, director regional NDI pentru Eurasia, a spus că misiunea speră că toți candidații care vor participa sau care vor dori să participe la alegeri vor avea acces echitabil la înregistrare, la procedurile de campanie, vor avea posibilitatea de a beneficia un mandat câștigat.

Misiunea preelectorală de evaluare NDI din Washington s-a aflat în Moldova în perioada 12-15 decembrie și a fost finanțată de National Endowment for Democracy (NED). Institutul Național Democratic este o organizație non-profit, non-partizană și non-guvernamentală care lucrează pentru susținerea și consolidarea instituțiilor democratice la nivel mondial prin participare cetățenească, deschidere și răspunderea guvernării față de cetățeni.

Reclame


Categorii:Politică

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.