Consiliul Europei: Un nou impuls în promovarea libertății de exprimare și pluralismului mass-mediei din R. Moldova

Deputații din Parlamentul de la Chișinău, autoritățile de reglementare și radiodifuzorii publici apreciază asistența acordată de Consiliul Europei și Uniunea Europeană în fortificarea libertății de exprimare și a pluralismului mass-mediei.

parlament.md

Parlamentul a găzduit conferința de totalizare a Proiectului Comun al Uniunii Europene şi Consiliului Europei „Promovarea libertății și pluralismului mass-mediei în Republica Moldova”, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute.

În cadrul evenimentului au fost evaluate realizările proiectului și identificate domenii de cooperare potențială cu Consiliul Europei. La dezbateri au participat deputați, reprezentanți ai autorității de reglementare audiovizuală, diplomați, jurnaliști și experți independenți în domeniul mass-media.

Președintele Parlamentului a felicitat membrii grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media cu rezultatele obținute în urma parteneriatului între Legislativ și experții din presă. Andrian Candu a mulțumit Consiliului Europei pentru sprijinirea primului grup de lucru care a fost mandatat să alinieze legislația mass-media națională la standardele europene și să ofere asistență de specialitate în redactarea noului Cod al Audiovizualului și a primei strategii de dezvoltare a mass-media.

„Parlamentul a adoptat ambele documente ținând cont de recomandările experților Consiliului Europei. Grupul de lucru a avut o agendă ambițioasă. Am reușit să adoptăm patru din opt proiecte elaborate de membrii grupului de lucru și ne angajăm să continuăm să discutăm și să adoptăm restul proiectelor”, a spus Andrian Candu.

Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, William Massolin, s-a referit în special la realizările proiectului în domeniul radiodifuziunii publice. Este vorba despre susținerea oferită în crearea departamentului „Telefilm-Chișinău”, care asigură realizarea filmelor documentare, înființarea unității multimedia la televiziunea publică din UTA Găgăuzia și elaborarea strategiei de dezvoltare a respectivei companii pentru următorii cinci ani.

Șefa Direcției mass-media și de internet a Consiliului Europei, Silvia Grundmann, a subliniat că este importantă continuarea susținerii domeniului mass-media din Republica Moldova și oferirea asistenței în reformarea acestuia.

Patru legi, elaborate pe platforma grupului de lucru, au fost adoptate de Parlament în lectură finală:

  • Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova,
  • Concepţia națională de dezvoltare a mass-media din Republica Moldova,
  • Legea privind atragerea investițiilor străine în domeniul producției de film și alte opere audiovizuale,
  • Concepţia securităţii informaţionale a Republicii Moldova.

În prima lectură au fost adoptate Legea cu privire la publicitate, precum proiectul de modificare și completare a mai multor legi inclusiv Legea privind accesul la informație, Legea cu privire la libertatea de exprimare, Legea privind protecția datelor cu caracter personal, altele. Alte două proiecte au fost înregistrate în Parlament.

Grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media a fost creat prin Dispoziţia președintelui Parlamentului din 13 iunie 2017, cu suportul Proiectului Comun al Uniunii Europene şi Consiliului Europei „Promovarea libertății și pluralismului mass-mediei” și susținerea financiară a Freedom House, Internews, Ambasada SUA.Categorii:Actualitate

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.