Fenomenul salariului „în plic”, în vizorul Curții de Conturi

Peste 300 de contracte, în valoare de 1,1 miliarde de lei, și circa 3000 de procese-verbale de executare a lucrărilor de către antreprenori și subantreprenori din domeniul construcțiilor au fost supuse verificării de către Curtea de Conturi în cadrul auditului conformității privind „Declarările salariale, a plăților la Bugetul Public Național și impactul asupra drepturilor sociale ale cetățenilor” în anii 2015-2017. Rezultatele auditului au fost prezentate într-o ședința publică a Curții de Conturi, transmite IPN.

Foto: vocea.md

În urma auditului se atestă că agenții economici nu au respectat prevederile legale, nedeclarând plăți la buget, comparativ cu datele reflectate în procesele-verbale de executare a lucrărilor, ceea ce determină indici de fraudă. Respectiv, pentru plățile nedeclarate și neachitate la buget în sumă 4,3 milioane de lei în perioada auditată, implică corespunzător nedeclararea remunerării muncii de circa 10 milioane de lei, ce reprezintă posibilul salariu ,,în plic”. Impozitul pe venit de la aceste sume nedeclarate ar constitui cel puțin 1,3 milioane lei.

Extrapolarea acestor circumstanțe pentru valoarea totală a investițiilor și reparațiilor capitale denotă posibila nedeclarare a salariilor angajaților de către agenții economici și posibila ratare a veniturilor la Bugetul Public Național în sumă de 327 de milioane de lei, ce ar reprezenta contribuțiile și impozitul pe venit. Respectiv, aceste circumstanțe denotă posibila achitare a salariului ,,în plic” în sumă de aproximativ 500 de milioane lei.

În raportul de audit se reamintește că prin acceptarea achitării salariului „în plic” angajații riscă să fie lipsiți de un pachet social motivant, de o indemnizație pentru concediu de maternitate, concediu de odihnă plătit, concediu medical și o pensie conformă remunerării obținute. Salariul „în plic” reduce posibilitatea muncitorului de a avansa în carieră, de a beneficia de credite și de o stabilitate la locul de muncă.

Reclame


Categorii:Economie

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.