Rezoluție comună: R. Moldova, Georgia și Ucraina condamnă acțiunile militare agresive ale Rusiei

R. Moldova, Georgia și Ucraina condamnă, într-o rezoluție comună, acțiunile militare agresive ale Federației Ruse față de Ucraina, în strâmtoarea Kerci din Marea Azov. Rezoluția a fost semnată de Adunarea Interparlamentară R. Moldova-Georgia-Ucraina.

Foto: theriseofrussia.blogspot.md

Potrivit documentului, atacurile militare ale Federației Ruse, soldate cu confiscarea navelor ucrainene și a echipajelor acestora, reprezintă o încălcare flagrantă a normelor de drept internațional, a principiilor de suveranitate și integritate teritorială.

„Aceste acțiuni sunt o continuare a politicii Federației Ruse de agresiune militară directă, de ocupare ilegală a teritoriilor din Georgia, Republica Moldova și Ucraina, de anexare directă și deghizată a teritoriilor aflate în mod legal sub suveranitatea acestor state, de menținere și creștere a prezenței militare ilegale și stabilirea frontierei ilegale în aceste zone ocupate și anexate”, se menționează în rezoluție.

Adunarea Interparlamentară R. Moldova-Georgia-Ucraina reafirmă sprijinul necondiționat față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și solicită guvernului Federației Ruse să returneze navele și să elibereze imediat militarii ucraineni deținuți ilegal. Totodată, parlamentarii solicită Federației Ruse să asigure circulația transportului internațional prin strâmtoarea Kerci și în Marea Azov.

Rezoluția mai solicită Rusiei să înceteze acțiunile agresive și provocatoare pe teritoriile ocupate și anexate, respectând angajamentele internaționale, să-și retragă necondiționat trupele și munițiile și să înceteze destabilizarea situației interne a statelor vecine.

R. Moldova, Georgia și Ucraina îndeamnă comunitatea internațională să ia măsuri împotriva operațiunilor ilegale ale guvernului Federației Ruse în strâmtoarea Kerci pentru a preveni escaladarea tensiunilor. Cele trei țări solicită Uniunii Europene și SUA să extindă sprijinul politic oferit statelor democratice din Europa de Est.

Rezoluția mai îndeamnă guvernele Georgiei, R. Moldova și Ucrainei să-și unească forțele pentru a asigura eliberarea navelor ucrainene și a membrilor echipajului, precum și pentru siguranța transportului maritim internațional prin strâmtoarea Kerci și Marea Azov.

În document se mai spune că parlamentele celor trei state semnatare nu vor accepta niciodată ocuparea teritoriilor de către Rusia și anexarea acestora prin atacuri militare și acțiuni ilegale. Parlamentarii afirmă că amestecul Rusiei în treburile interne ale celor trei țări a fost recunoscut ca fiind ilegal și destabilizator pentru întreaga regiune și pentru comunitatea internațională.

Adunarea Interparlamentară R. Moldova-Georgia-Ucraina, creată în acest an, reprezintă un for consultativ pentru promovarea unor politici comune de apărare și securitate. Printre prioritățile Adunării Interparlamentare este promovarea activă a poziției celor trei state pe arena internațională și cooperarea împotriva dezinformării și propagandei.

Reclame


Categorii:Actualitate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.