Vicepremier: În anul 2019 vreau să ajungem la un numitor comun privind depozitul de muniții de la Cobasna

Vicepremierul pentru reintegrare Cristina Lesnic își dorește în anul 2019 să obțină progrese pe toate cele trei coșuri de discuții cu regiunea transnistreană, inclusiv în domeniul securitate și soluție politică. Despre aceasta vicepremierul a menționat la emisiunea „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Cristina Lesnic şi Vitalii Ignatiev. Foto: moldpres.md

De asemenea, Cristina Lesnic a menționat că își dorește să se ajungă la un numitor comun în ceea ce privește depozitul de muniții de la Cobasna. „Atât timp cât amenințările și securitatea regională s-au schimbat foarte mult, acest depozit reprezintă o amenințare atât în adresa Republicii Moldova, cât și a Ucrainei”, spune Cristina Lesnic.

În ceea ce privește drepturile omului, Cristina Lesnic își propune discuții în ceea ce privește accesul ONG-urilor în regiunea transnistreană, libera circulație a oficialilor, securitatea economică, securitatea în domeniul informațional.

În 2019, strategia pe care o va utiliza Republica Moldova în formatul de negocieri 5+2 de reglementare a conflictului transnistrean va include abordarea concomitentă a problemelor din toate c ele trei „coșuri” convenite de membrii formatului, inclusiv cel politic. O declarație privind această strategie a fost susținută la recenta reuniune ministerială a OSCE de la Milano. Începând cu anul 2012, baza organizatorică a funcționării formatului „5+2” prevede structurarea procesului de negocieri pe așa-zisele coșuri, care includ probleme:

  • social-economice, stabilindu-se direcții importante ca libertatea de circulație a populației, procedurile vamale, problemele sferei bancare, ale sferei sănătății, educației;
  • de drept general și umanitare și drepturile omului;
  • de reglementare politică amplă, inclusiv chestiuni instituționale, politice și de securitate.
Reclame


Categorii:Transnistria

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.