Noul punct comun de trecere a frontierei „Palanca” a fost inaugurat și deschis circulației

Punctul de trecere a frontierei Palanca, operat în comun de vameşii şi poliţiştii de frontieră din Republica Moldova şi Ucraina, a fost dat astăzi în folosință. La etapa inițială, trecerea va fi autorizată doar pentru vehiculele cu masa de până la 3,5 tone și cu capacitatea de până la 22 de locuri, precum și a mărfurilor care nu sunt supuse controlului veterinar și fito-sanitar.

customs.gov.md

Cu o investiţie de 4,5 milioane de euro din partea Uniunii Europene și 1,68 milioane de euro din partea Guvernului Republicii Moldova, punctul de trecere a fost edificat din temelie în cadrul unui proiect implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

La ceremonia de inaugurare au participat Premierul Pavel Filip şi preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

Prim-ministrul Republicii Moldova a menţionat că această investiție este un exemplu de utilizare eficientă a banilor oferiți de UE în beneficiul direct al cetățenilor, iar avantajele controlului comun vor fi resimțite de fiecare persoană care va traversa frontiera.

„Acest punct de trecere, construit după standarde europene ne aduce și pe noi mai aproape de Europa și vine în primul rând în folosul celor care vor traversa frontiera. Am reușit să construim aici infrastructură modernă. În același timp, vorbim și despre condiții mai bune de lucru pentru angajații de la Poliția de Frontieră și Vamă”, a spus Pavel Filip.

La rândul său, Petro Poroşenko a remarcat importanța proiectelor comune și unificării eforturilor în aspirațiile europene ale celor două țări.

„Evenimentul de astăzi este un exemplu de unitate – numai prin efort comun am putut asigura un nivel înalt al securității și stabilității în regiune”, a subliniat președintele Ucrainei.

Noul post este amplasat pe un teritoriu de 2,6 hectare. Atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire sunt prevăzute în total 10 benzi (câte 2 piste pentru autoturisme, câte 2 pentru autocamioane și câte una pentru autocare).

Construcția mai include o clădire administrativă modernă cu trei etaje, peste 30 de birouri pentru angajații celor patru autorități, spații special amenajate pentru controlul mărfurilor, autoturismelor și camioanelor etc. Toate încăperile au fost dotate cu echipamente moderne, necesare pentru activitatea vameşilor şi poliţiştilor de frontieră, tehnică de calcul şi mobilier.

Punctul de trecere a fost proiectat şi construit în conformitate cu principiile europene de management integrat al frontierei. Astfel, acesta asigură condiţii optime pentru toţi călătorii care îl vor traversa, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, solicitanții de azil, antreprenori etc. În premieră, la Palanca a fost construit un post de control pietonal pentru oamenii care au terenuri agricole după şoseaua Odesa-Reni. Prin acest post, frontiera va putea fi traversată pe jos sau cu bicicleta.

Totodată, noul punct de trecere este legat de șoseaua Odesa-Reni de un drum nou de acces pentru construcția căruia Guvernul Republicii Moldova a alocat suplimentar 630.000 euro. Acesta dispune de iluminare stradală şi are trei benzi de circulație.

Punctul de trecere a frontierei de la Palanca este situat la frontiera de sud-est a Republicii Moldova, la aproximativ 140 kilometri de Chișinău. Iar aplicarea controlului comun va fluidiza traficul prin această zonă de frontieră, toate procedurile de control urmând să dureze mai puţin de zece minute. Astfel, dacă, până în prezent, aproximativ 600.000 de persoane traversau anual frontiera prin punctul Palanca, graţie controlului mixt și a noii construcții, numărul acestora s-ar putea dubla.

Actualmente, controlul comun este aplicat în șase puncte de trecere, toate fiind la frontieră cu Ucraina. Este vorba despre „Criva-Mamalîga”, „Larga-Kelmențî”, „Briceni-Rossoșanî”, „Giurgiulești-Reni”, „Cuciurgan-Pervomaisc” și „Palanca-Maiaki-Udobnoe”.

Totodată, potrivit prevederilor Acordului interguvernamental între Republica Moldova și Ucraina, semnat 6 octombrie 2017, controlul comun va putea fi extins la toate punctele de trecere de la frontiera comună.

Crearea punctelor comune de trecere a frontierei se înscrie în Acordul de Asociere semnat între Moldova și Uniunea Europeană.Categorii:Actualitate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.