Activiștii civici se arată îngrijorați că în viitorul legislativ vor accede mai puține femei decât în cel precedent.

Foto: rfi.ro

Alina Andronache, specialistă în relațiile cu publicul şi advocacy la Centrul Național de Studii și Informare pentru Problemele Femeii „Parteneriat pentru Dezvoltare”, a declarat pentru IPN că în toate listele de candidați pentru circumscripția națională ale partidelor politice care deja și-au înregistrat candidații la CEC femeile sunt preponderent plasate în coadă, pe locuri fără șanse de accedere în Parlament.

Potrivit Alinei Andronache, toate partidele politice care au prezentat listele candidaților respectă cota de cel puțin 40% de reprezentare a sexelor, însă acest lucru nu este suficient ca femeile să fie mai bine reprezentate în Parlament. Niciun partid politic deja înregistrat nu are mai mult de trei femei în primii zece candidați, la majoritatea formațiunilor fiind doar o singură femeie candidat în primii zece.

Potrivit expertei, în ultimii zece ani s-a înregistrat o descreștere a numărului femeilor în procesul decizional, chiar dacă în toată această perioadă autoritățile și-au asumat responsabilitatea să crească numărul femeilor în funcții de conducere.

Reclame