Misiuni de deminare executate de geniștii Armatei Naționale în 2018

Geniştii Armatei Naţionale au depistat şi neutralizat, pe parcursul anului 2018, aproximativ 400 de obiecte explozive, pe întreg teritoriul ţării.

army.md

Potrivit şefului Serviciului Geniu, locotenent-colonel Adrian Efros, geniştii armatei au executat, în perioada respectivă, peste 170 de misiuni, în cadrul cărora au lichidat 392 de muniţii. Cele mai multe obiecte explozive — bombe de aruncător de mine, proiectile de artilerie de diferit calibru, bombe de aviaţie, cartuşe şi grenade de mână — au fost descoperite în localităţile din raioanele Anenii Noi, Căuşeni, Criuleni, Hânceşti şi în municipiile Bălţi şi Chişinău.

Locotenent-colonelul Efros a specificat că cea mai mare cantitate de muniţii — 66 de bombe de la aruncător, calibru 120 mm, a fost descoperită în luna noiembrie, pe un câmp arabil din satul Mingir, raionul Hînceşti, Obiectele explozive au fost distruse de echipa de deminare a Batalionului de Geniu, condusă de plutonierul Eugen Axenti.

Sursa citată a menţionat că alte 33 de obiecte explozive au fost depistate şi neutralizate de geniştii militari în luna iulie, în pădurea de lângă satul Delacău din raionul Anenii Noi.

Totodată, în luna aprilie, o echipă de genişti, condusă de locotenentul major Ivan Cornegruţa, s-a deplasat în pădurea din apropierea satului Plop-Ştiubei, raionul Căuşeni. În urma cercetării terenului, militarii au identificat 24 de obiecte explozive — proiectile de artilerie de calibru 45 mm cu tuburi cartuş, mine antitanc şi grenade de mână RGD-33. Muniţiile au fost evacuate şi distruse în condiţii de maximă securitate.

Ministerul Apărării atenţionează că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii, cetățenii sunt rugaţi să anunțe autorităţile locale. În cazul depistării unor obiecte explozive neidentificate, este categoric interzisă atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, demontarea focoaselor sau altor componente.

Reclame


Categorii:Societate

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.