466 de inițiative legislative au fost înregistrate anul trecut în Parlament

466 de inițiative legislative au fost înregistrate în Parlament pe parcursul anului 2018. Dintre acestea, cele mai multe au fost înaintate de fracțiunile parlamentare, 280 de proiecte.

Foto: fb.com/ParliamentRM

Fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat este autoarea celor mai multor inițiative legislative – 119 proiecte, urmată de Fracțiunea Partidului Socialiștilor – 46 de proiecte și Fracțiunea Partidului Comuniștilor – 21 de proiecte.

Pe parcursul anului 2018, Grupul Popular European a înregistrat în Parlament 14 inițiative legislative, Fracțiunea Partidului Liberal – 13, Fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova – 6, iar deputații neafiliați – 9 proiecte. Totodată, 52 de inițiative legislative aparțin unui grup de deputați din toate fracțiunile parlamentare.

Guvernul a înaintat Parlamentului pentru dezbateri și aprobare 158 de proiecte de acte legislative, iar Președintele țării – 28 de proiecte.

Dintre toate proiectele înaintate în Parlament, 5 documente nu au intrat în procedură legislativă: 3 proiecte ale Fracțiunii PL, un proiect semnat de socialiști și altul aparținând democraților.

Potrivit raportului statistic, deputații au rostit în plenul Parlamentului 118 discursuri pe marginea proiectelor de acte legislative. Cele mai multe dintre ele, 36 la număr, au fost rostite de deputații PLDM.

În temeiul art. 73 din Constituţie, dreptul la iniţiativă legislativă aparţine deputaţilor, Preşedintelui Republicii Moldova, Guvernului şi Adunării Populare a Găgăuziei, care sunt consideraţi autori ai proiectelor de acte legislative sau ai propunerilor legislative.Categorii:Politică

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.