Recesiunea la nivel global vine mai repede decât era de așteptat

Bursele lumii s-au obişnuit mult cu culoarea roşie… în timp ce verdele e doar sporadic prezent, iar această evoluţie poate fi cel mai bun semnal al unei perioade dificile pentru economie.

Foto: business24.ro

Pieţele sunt anticipative, ele citesc semnele care apar, se mişcă în concordanţă cu ele şi chiar uneori amplifică fenomenul. Mulţi analişti anticipau o recesiune pe început de 2020. Dar există probabilitatea, destul de mare, ca ea să apară chiar anul acesta. Încetinirea actuală e mai puternică decât se anticipa.

Potrivit estimărilor Rezervei Federale din New York, şansele apariţiei unei recesiuni au crescut la cel mai ridicat nivel din 2008.

Primele semne au apărut încă din toamna trecută, odată cu prăbuşirea preţului petrolului. Bloomberg remarcă faptul că în ciuda deciziei producătorilor de a reduce livrările, cotaţiile au scăzut, ceea ce arată că se aşteaptă o cerere şi mai mică. Economia Japoniei, de exemplu – unul dintre cei mai mari importatori de petrol ai lumii – s-a contractat în trimestrul al treilea al anului trecut şi e de aşteptat ca această situaţie să persiste anul acesta.

Primele două mari economii ale lumii, China şi Statele Unite pierd ritm şi asta se vede în cerere. În Statele Unite, statisticile imobiliare, unul dintre indicatorii cei mai importanţi, arată că interesul pentru creditele ipotecare s-a temperat considerabil. Achiziţia de noi locuinţe a fost amânată de mulţi americani, motiv pentru care dobânzile chiar au scăzut uşor la ipotecile pe 30 de ani.

Temerile apropierii unei recesiuni au fost alimentate şi de creşterea dobânzii cheie, operată de Rezerva Federală în decembrie, a patra pe anul trecut.

Piaţa obligaţiunilor a avut şi ea luna trecută unele evoluţii ce pot anunţa un deranj: randamentele la maturitate la cinci ani au coborât sub cele scadențe la 2 sau 3 ani. Inversarea curbei randamentelor la titlurile de stat e un fenomen care, în Statele Unite, a precedat aproape toate recesiunile. Până la jumătatea anului, previziunile arată că economia Stateler Unite e posibil să nu cunoască o recesiune tehnică – adică două trimestre consecutive de contracţie a PIB ului – dar s-ar putea să se comporte ca şi cum ar fi într-o astfel de situaţie. Va fi un declin semnificativ în prima economie a lumii, care va dura mai multe luni.

digi24.ro

Reclame


Categorii:Externe

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.