Cod Galben de condiții complicate ale vremii în Moldova

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pentru zilele de 10-11 ianuarie Cod Galben de condiţii complicate ale vremii.

Foto: expressdebanat.ro

Potrivit meteorologilor, în legătură cu ieșirea ciclonului sudic în perioada de referinţă pe teritoriul țării se prevăd condiții meteo complicate, cauzate de precipitații puternice (5-20 l/m2, izolat până la 25 l/m2 ). Joi, 10 ianuarie, se aşteaptă predominant zăpadă, în zona de sud – ploaie și lapoviță, iar vineri, 11 ianuarie, în toată ţara sunt prognozate ninsori.

„Temporar va viscoli, pe drumuri se vor forma troiene, cu depuneri de polei pe firele electrice și crengi. Vântul nord-vestic se va intensifica pe 11 ianuarie până la 15-20 m/s”, indică un comunicat al SHS.

În acest context, salvatorii atenţionează populaţia să ţină cont de avertizările meteo şi să nu meargă la drumuri lungi, dacă nu există necesitate. În caz că aceste călătorii sunt indispensabile, hainele îmbrăcate trebuie să fie corespunzătoare cu temperatura de afară, iar mesele sunt obligatorii pentru asigurarea corpului cu energie. Totodată, conducătorii auto sunt îndemnaţi să-și echipeze mijloacele de transport potrivit sezonului de iarnă, iar în portbagajul mașinii să țină lopată, nisip, rezerve de apă şi alimente.

Specialiștii recomandă ca persoanele care aleg să meargă la drum lung să țină bateria telefonului încărcată, iar în caz de situații de risc să telefoneze de urgență la Serviciul 112. De asemenea, oamenii sunt rugați să evite deplasarea pe porțiuni unde atârnă crengi și cabluri electrice pentru a evita traumatismele.

În caz de Cod Galben, condiţiile vremii sunt potenţial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate sunt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi socio-economice.

MoldpresCategorii:Actualitate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.