În prag de alegeri, analistul Socor a ieșit din nou la rampă: „R. Moldova este profund bolnavă”

Analistul occidental Vladimir Socor consideră că evenimentul decisiv al anului 2019 îl reprezintă alegerile parlamentare din februarie. În opinia sa, miza este una de politică internă, nu este în niciun caz o miză așa-numită „geopolitică”.

Vladimir Socor

„Miza nu este nici întoarcerea Moldovei într-un spațiu eurasiatic, nu este nici integrarea europeană, miza este aducerea situației din Moldova la mai multă sau mai puțină normalitate. Situația din Republica Moldova nu este una normală, este una morbidă”, a declarat analistul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

„Republica Moldova este profund bolnavă, în nicio țară din Europa nu avem o asemenea situație în care statul a fost uzurpat de o grupare de interese condusă de o singură persoană, în care a fost desființată domnia legii, în care nu există piață liberă, este controlată de interese particulare și mass-media, și justiția sunt, practic, controlate. O situație a unui stat profund bolnav, un stat care după criteriile normale internaționale este, de fapt, un stat în pragul falimentării. Nu mă refer la falimentarea tehnică sau financiară, mă refer la falimentarea politică și morală”, a notat analistul.

Întrebat despre eventuale coaliții parlamentare după alegeri, Vladimir Socor nu exclude că, dacă forțele pro-europene nu vor accepta o coaliție cu Partidul Democrat, PDM ar putea face o coaliție cu Partidul Socialiștilor. „Nu e deloc de exclus și platforma numită „pro-Moldova”, la care a aderat Partidul Democrat recent, poate să ducă anume în direcția aceasta. Domnul Plahotniuc a proclamat orientarea pro-Moldova în loc de orientarea pro-europeană”, a spus analistul. În opinia sa, actuala retorică se concentrează pe două mesaje: pro-Moldova și suveranitate. Acesta este un răspuns la recomandările și mustrările adresate de instituții europene actualei guvernări.

Cât despre un eventual front comun între Maia Sandu și Andrei Năstase cu Vlad Plahotniuc, în opinia lui Vladimir Socor aceasta ar însemna o „sinucidere” pentru liderii PAS și PPDA. „Și nici măcar acesta nu e considerentul de căpetenie, faptul că ar fi o sinucidere din partea lor e un considerent de partid, dar nu e un considerent de interes național. Interesul național este schimbarea actualei stări de lucruri, acesta este interesul național deasupra intereselor de partid și aderarea blocului ACUM la o eventuală coaliție cu domnul Plahotniuc ar desființa șansele schimbării, ar pecetlui actuala situație, ar cimenta actuala situație de boală profundă a Republicii Moldova, transformând blocul ACUM într-o simplă anexă a partidului puterii, a Partidului Democrat”, a menționat analistul.

Vladimir Socor a mai spus că toți aliații lui Vlad Plahotniuc au fost, pur și simplu, lichidați. „Întâi cu partenerul de operațiuni financiare al dlui Plahotniuc: Veaceslav Platon – lichidat; aliatul Vlad Filat, PLDM, al dlui Plahotniuc – aliat lichidat; Mihai Ghimpu, Partidul Liberal, Ghimpu și Chirtoacă – aliat lichidat. Lista nu-i completă, lista poate fi prelungită. Domnul Plahotniuc și-a sugrumat toți aliații, i-a stors ca pe niște lămâi și i-a aruncat deoparte ca pe niște lămâi stricate și stoarse. A fost soarta tuturor, iar alți aliați ai dlui Plahotniuc rămân aliați de frică, deoarece sunt și ei vulnerabili, Ilan Șor e un exemplu”, consideră analistul.

Potrivit lui, Ilan Șor este un aliat captiv al lui Vlad Plahotniuc, e un aliat prizonier, e dat în judecată, poate fi condamnat în orice moment, dar își cumpără libertatea relativă și provizorie făcând servicii liderului PDM. „Ilan Șor este un aliat, oricât de vicios ar fi acest aliat, este un aliat prizonier al dlui Plahotniuc și exemplele de aliați prizonieri pot fi continuate. Mă gândesc la o serie de figuri foarte proeminente, nu vreau să le numesc, dar câteva figuri foarte proeminente din actualul Guvern și din conducerea actualului Parlament care pot fi trimise în judecată pentru fapte comise când erau la putere în guverne anterioare: bănci, aeroporturi, dar aceste personaje rămân aliate ale dlui Plahotniuc cel puțin temporar”, a mai declarat Vladimir Socor.Categorii:Opinii

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.