PL cere mai multe secții de votare peste hotare

Partidul Liberal solicită crearea condiţiilor pentru diasporă ca aceasta să poată vota fără impedimente la alegerile parlamentare din 24 februarie.

Dorin Chirtoacă. Foto: pl.md

Într-o conferinţă de presă liderul PL, Dorin Chirtoacă, a lansat un apel către toate forţele proeuropene să facă presiuni asupra guvernării ca să permită cetăţenilor aflaţi peste hotare să voteze şi cu paşaportul expirat sau cu buletinul de identitate.

De asemenea, liderul PL susţine că peste hotare este necesar să fie deschise suplimentar cel puţin 50 de secţii de votare şi să fie suplinit personalul în secţiile de votare din diasporă ca să se evite formarea de rânduri în condiţiile în care vor fi mulţi alegători, transmite IPN.

Dorin Chirtoacă susţine că PL va avea la alegerile parlamentare cel puţin doi candidaţi din rândul diasporei în circumscripţia naţională. Iar în circumscripţia uninominală Europa de Vest PL îl va avea ca şi candidat pe Vasile Calmaţui, care reprezintă diaspora din Franţa. Şi în celelalte circumscripţii de peste hotare partidul urmează să numească candidaţi care, de asemenea, vor proveni din rândul cetăţenilor aflaţi peste hotare.

Potrivit liderului PL, toate formaţiunile proeuropene neglijează de fapt diaspora prin faptul că nu au pe lista naţională, cât şi în circumscripţiile uninominale candidaţi care să fie din rândul diasporei.

„Diaspora este acea forţă din societate care a permis, în toate alegerile din 2009 încoace, înclinarea balanţei în favoarea forţelor proeuropene, iar dacă n-ar fi fost votul diasporei, alegerile nu ar fi fost câştigate de partidele proeuropene. Noi datorăm foarte mult diasporei, aceasta întreţine Republica Moldova, deoarece transferă anual aproximativ un miliard de euro. Fără aceşti bani, Republica Moldova nu ar supravieţui şi ar falimenta”, a mai declarat Dorin Chirtoacă.

Vasile Calmaţui, candidat al Partidului Liberal pe circumscripţia nr. 50, a menţionat că mulţi cetăţeni care sunt peste hotare au şi paşapoarte româneşti şi din acest motiv nu şi-au reînnoit paşapoartele moldoveneşti expirate. Vasile Calmaţui i-a îndemnat pe cei care au paşapoartele expirate să le reînnoiască până la alegeri.

Reclame


Categorii:Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.