Probleme în alte două bănci din R. Moldova. BNM ia măsuri

Banca Naţională a Moldovei (BNM) continuă procesul de transparentizare a acţionariatului bancar, cu scopul de a proteja interesele deponenţilor şi pe cele ale clienţilor băncilor, dar şi pentru a asigura respectarea permanentă de către acţionari a cerinţelor legale. Este un proces firesc în contextul reformelor din sectorul bancar pentru consolidarea şi eficientizarea acestuia. În acest sens, Banca Naţională anunţă că a suspendat drepturile unor acţionari la două bănci din Republica Moldova.

Foto: moldpres.md

Este vorba despre „Banca de Finanțe și Comerț” S.A. şi BC „ENERGBANK” S.A. în privinţa cărora, astăzi, 11 ianuarie 2019, Comitetul executiv al BNM a aprobat două decizii.

Ce prevede decizia cu privire la „Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A.

Banca Naţională a constatat, prin hotărârea din 11 ianuarie 2019, că un grup de acţionari acţionează concertat în raport cu „Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A.. Aceştia au achiziţionat şi posedă o deţinere calificată (cotă substanţială) în capitalul social al băncii, în mărime de 36,15 la sută, fără permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naţionale. Astfel, au fost încălcate prevederile Legii privind activitatea băncilor. În consecinţă, a fost suspendat exerciţiul unor drepturi ale acestor acţionari, şi anume: de vot, de convocare şi desfăşurare a adunării generale a acţionarilor, de a introduce chestiuni în ordinea de zi, de a propune candidaţi pentru membrii consiliului societăţii, ai organului executiv şi de a primi dividende. Urmare deciziei BNM, acţionarii vizaţi trebuie, conform legii, să înstrăineze acţiunile deţinute în capitalul social al „Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A.

Ce prevede decizia cu privire la BC „ENERGBANK” S.A.

Activitatea concertată, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM, a fost constatată şi la BC „ENERGBANK” S.A. În acest sens, Comitetul executiv al BNM a aprobat, în aceeaşi şedinţă, şi o hotărâre privind suspendarea exerciţiului unor drepturi în privinţa a 52,77 la sută din acţiuni. Urmare deciziei BNM, acţionarii vizaţi trebuie, conform legii, să înstrăineze acţiunile deţinute în capitalul social al BC „ENERGBANK” S.A.

De asemenea, ţinând cont de mărimea pachetului de acţiuni de peste 50%, în conformitate cu Legea privind redresarea şi rezoluţia băncilor, BNM a dispus în privinţa acestei bănci aplicarea măsurilor de intervenţie timpurie. Echipa executivului şi cea a consiliului băncii, care vor rămâne în funcţie, vor fi completate de administratori temporari desemnaţi de BNM. Măsura a fost luată pentru asigurarea unei conduceri sănătoase şi prudente a activităţii băncii în perioada de soluţionare a deficienţelor identificate în structura de proprietate a acesteia.

Ambele bănci vor activa în continuare în regim normal

Atât „Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A., cât şi BC „ENERGBANK” S.A. vor continua să activeze în regim normal şi să presteze toate serviciile, inclusiv cele legate de operaţiunile cu depozitele, de creditare şi decontări. Ambele bănci sunt bine capitalizate, solvabile şi stabile.

În totalul activelor sectorului bancar din Republica Moldova, „Banca de Finanţe şi Comerţ” S.A. reprezintă o cotă de 3.7%, iar BC „ENERGBANK” S.A. de 3.2 %.

Deciziile BNM se referă exclusiv la structura acţionariatului şi se înscriu în agenda de reforme a Băncii Naţionale a Moldovei, care include măsuri de transparentizare şi consolidare a sectorului bancar.

Ce au realizat băncile în care BNM a intervenit anterior

Măsuri similare de suspendare a drepturilor unor acţionari au fost întreprinse anterior şi la alte bănci licenţiate din Republica Moldova, cum ar fi BC „MOLDOVA-AGROINDBANK” şi BC „Moldindconbank” S.A. Acţiunile BNM au condus la îmbunătăţirea situaţiei băncilor, din punctul de vedere al transparenţei acţionarilor şi guvernanţei corporative, făcându-le atractive pentru investitori de calitate.

Pe parcursul ultimilor doi ani, principalii indicatori ai BC „MOLDOVA – AGROINDBANK” S.A. şi BC „Moldindconbank” S.A. au manifestat o tendinţă pozitivă: capitalul, activele şi indicatorii lichidităţii sunt în continuă creştere fiind asigurată stabilitatea financiară a acestora.

BNM va aplica în continuare cele mai bune practici internaţionale pentru a avea bănci solide şi reziliente, care să asigure deponenţilor şi mediului de afaceri servicii sigure şi moderne.

TVR MoldovaCategorii:Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.