Alegeri parlamentare: În afara țării vor fi deschise 125 de secții de vot

Pentru desfășurarea scrutinului electoral din anul curent, în afara țării vor fi deschise 125 de secții de vot, cu 25 mai mult decât în anul 2016.

În același timp, pentru a evita epuizarea numărului de buletine de vot, pentru fiecare secție din străinătate vor fi distribuite 5000 de buletine, și nu 3000 cum a fost până în prezent. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Executiv, în scopul creării condițiilor necesare pentru exercitarea dreptului la vot de către cetățenii din diasporă.

Astfel, numărul secțiilor de vot va fi dublat în Ucraina, Belarus, Cehia, Marea Britanie și Irlanda. În același timp, numărul secțiilor va crește în SUA cu 70%, în Federația Rusă – cu circa 40%, în Portugalia și Spania – cu 25%, în Franța și Italia – cu câte 16%, iar în România – cu 9 la sută.

La fiecare scrutin, numărul secțiilor de vot este în permanentă creștere: în anul 2010, în străinătate au fost deschise 75 de secții, în 2014 – 95 de secții, în 2016 – 100, iar in anul curent -125.

Adițional majorării numărului secțiilor de vot în regiunile dens populate de către diasporă, va fi extinsă și aria de exercitare a dreptului la vot. Pentru prima dată vor putea vota cetățenii Republicii Moldova aflați în Croația, Georgia, Norvegia și Emiratele Arabe Unite.

De asemenea, reprezentații diasporei vor putea acorda sprijin în desfășurarea alegerilor prin implicarea directă în calitate de funcționari electorali. Doritorii por contacta ambasadele și consulatele, precum și Comisia Electorală Centrală pentru a deveni membri ai birourilor electorale ale secțiilor de votare.

În urma modificărilor aprobate, circa 625 de mii de cetățeni din diasporă vor putea participa la vot. Totodată, pentru alegerile din acest an, în secțiile de votare din străinătate va fi distribuit un număr fără de precedent de buletine de vot – 2,5 milioane de buletine.Categorii:Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.