Președintele OSCE: Chișinăul și Tiraspolul trebuie să se concentreze pe problemele nesoluționate

În procesul de negocieri dintre Chişinău şi Tiraspol a fost atinsă o dinamică pozitivă şi acum urmează să se concentreze pe problemele nesoluţionate pentru a îmbunătăţi viaţa de zi cu zi a tuturor locuitorilor Moldovei. Despre aceasta a declarat la finele vizitei la Chişinău, la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele în exerciţiu al OSCE, Miroslav Lajčák.

Miroslav Lajčák. Foto: spectator.sme.sk

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al OSCE, el a subliniat că Slovacia, împreună cu partenerii internaționali și Misiunea OSCE, „vor susține activ Chișinăul și Tiraspolul în vederea promovării progresului întru atingerea soluționării durabile și pașnice bazate pe integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova cu statutul special pentru Transnistria”.

Vorbind despre planurile pentru anul 2019, preşedintele în exerciţiu „a îndemnat Chișinăul și Tiraspolul să finalizeze pe deplin „pachetul Berlin-plus”, inclusiv acordul privind telecomunicații, și să identifice domenii noi care urmează a fi abordate în același spirit al sporirii încrederii”.

„Trebuie să continuăm să facem pași mici, concreți înainte. Unele progrese pe care le-am văzut au fost aproape inimaginabile acum câțiva ani în urmă. Cu cât mai mult ne vom implica în dialog, cu atât mai multă încredere vom construi”, a spus Lajčák.

Referindu-se la alegerile parlamentare din 24 februarie, el a subliniat că acestea „nu trebuie să influenţeze asupra procesului de negocieri”.

Diplomatul a subliniat necesitatea de a asigura ca procesul electoral să fie desfășurat într-un mod liber și transparent, dar și în conformitate cu angajamentele în cadrul OSCE și alte obligații și standarde internaționale pentru alegeri democratice, precum și conform legislației naționale”.

Potrivit lui, Misiunea și instituțiile OSCE vor continua să ajute Moldova în promovarea unei societăți incluzive, tolerante și rezistente.Categorii:Transnistria

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.