Blocul ACUM „Platforma DA şi PAS” cere autorităţilor să creeze condiţii mai bune de participare la alegeri pentru moldovenii din diaspora. Formaţiunea solicită mai multe secţii de votare în străinătate şi a acţionat Comisia Electorală Centrală în judecată. În replică, preşedintele CEC, Alina Russu, a declarat că fiecare concurent electoral este în drept să conteste legalitatea hotărârilor în instanţă.

„Am formulat o cerere de chemare în judecată a CEC prin care cerem în justiţie anularea hotărârii comisiei Electorale Centrale de stabilire a secţiilor de vot peste hotare. S-a deschis secţii de vot acolo unde nu s-au înregistrat cetăţeni şi acolo unde numărul celor înregistraţi este foarte mic, în schimb acolo unde s-au înregistrat mai mulţi oameni secţii de vot nu au fost deschise”, a spus președintele PAS, Maia Sandu.

Comisia Electorală Centrală spune că fiecare concurent este în drept să conteste legalitatea deciziei în instanţa de judecată.

„Oricare concurent electoral, în cazul în care nu este de acord cu deciziile adoptate de către Comisia Electorală Centrală, poate revendica dreptul de a se adresa în instanţa de judecată cu privire la legalitatea acestei decizii, de aceea eu respect dreptul fiecărui concurent o poate face, aplicând normele în vigoare”, susține președintele CEC, Alina Russu.

Decizia autorităților de a deschide 125 de secții de votare în străinătate a fost criticată și de socialişti. Ieri, PSRM a contestat la Curtea Constituţională hotărârea Guvernului şi a solicitata ca în Federaţia Rusă să fie deschise cel puţin 30 de secţii de votare şi nu 11 aşa cum a fost stabilit.

Reclame