Viktor Ianukovici, condamnat la 13 ani de închisoare

Un tribunal ucrainean l-a condamnat în lipsă pe fostul preşedinte Viktor Ianukovici la 13 ani de închisoare pentru acuzaţii de trădare, a declarat un judecător, spunând că felul său de a se comporta în funcţie a dus la anexarea Crimeei de Rusia şi la conflictul din estul Ucrainei, relatează Reuters, potrivit Mediafax.

Viktor Ianukovici și Vladimir Putin. Foto: rus.err.ee

Ianukovici a fugit în Rusia în 2014, după protestele de stradă împotriva guvernării sale. Succesorul său, Petro Poroşenko, a adoptat o politică externă pro-occidentală, inversând înclinaţia lui Ianukovici spre Moscova.

„Cu acţiunile sale deliberat ilegale, Ianukovici a comis o crimă împotriva fundamentelor suveranităţii naţionale a Ucrainei, şi anume trădarea de patrie”, a declarat judecătorul Vladislav Deviatko.

Judecătorul a declarat că Ianukovici i-a trimis o scrisoare preşedintelui rus Vladimir Putin la 1 martie 2014, cerându-i să folosească armata rusă şi forţele de poliţie pentru a restabili ordinea în Ucraina.

„Prin acţiunile sale deliberate, Ianukovici a comis o crimă împotriva păcii, şi anume a ajuta la desfăşurarea unui război agresiv”, a afirmat judecătorul Deviatko.

Ianukovici a părăsit Ucraina la trei luni de la începutul protestelor, în timpul cărora au fost ucişi peste 100 de demonstranţi în ciocnirile din capitala Ucrainei.

Avocaţii lui Ianukovici au declarat că vor ataca hotărârea.Categorii:Externe

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.