Neclarități legate de desfășurarea alegerilor parlamentare, opinii

Deși a rămas doar o lună până la alegeri, mai sunt încă multe neclarități legate de desfășurarea scrutinului parlamentar și referendumului, care vor avea loc pe 24 februarie. Multe dintre aceste neclarități au caracter tehnic. De această părere sunt Pavel Postică, director de programe la Asociația Promo-Lex și fostul deputat, ex-vicepremierul Alexandru Muravschi, transmite IPN.

Foto: Evgheni Lachi / ipn.md

Pavel Postică spune Asociația Promo-LEX a evidențiat încă de la început că referendumul nu ar fi trebuit să fie organizat într-o zi cu scrutinul parlamentar. Potrivit lui, în legislație nu au fost stabilite clar mai multe nuanțe legate de procesul electoral. De exemplu, procedura privind desfășurarea referendumului prevede că la secția de votare nu trebuie să fie prezenți oameni care nu sunt implicați direct în organizarea lui. Iar în situația actuală, fiecare candidat va avea reprezentanți la alegerile parlamentare.

„Comisia Electorală Centrală trebuie să facă claritate în regim urgent pentru că aici nu este vorba doar despre noi, dar și despre toate misiunile internaționale. Prezența lor va fi o încălcare sau nu, cum vor fi numărate voturile? Pe noi ne vor scoate atunci când se vor număra voturile pentru referendum sau vom fi prezenți?”, se întreabă Pavel Postică.

Potrivit lui, un alt aspect important este faptul că pentru referendum este nevoie prezența minimă la vot de o treime dintre alegători, iar scrutinul parlamentar nu are o limită în acest sens. Totodată, votanții vor pune buletinele de vot pentru scrutinul parlamentar și cel pentru referendum în aceeași urnă.

De asemenea, directorul de programe al Promo-LEX nu exclude că la secțiile de votare foarte solicitate de peste hotare, unde la scrutinele precedente oamenii stăteau în cozi mari, ar putea să existe situații când alegătorii nu vor reuși să voteze, având în vedere că trebuie să ia decizia referitor la patru buletine de vot.

Alexandru Muravschi spune că CEC trebuia din timp să pregătească informații suficiente pentru a explica cum vor avea loc cele două procese în ziua de 24 februarie. „A rămas doar o lună, dar încă apar multe întrebări chiar și la nivel de specialiști”, a spus fostul vicepremier la emisiunea „Piatnița s Anatoliem Golea” de la postul de televiziune RTR Moldova.

În opinia lui, dacă inițiatorii referendumului își doresc cu adevărat să reducă numărul de deputați de la 101 la 61 și să introducă sistemul de retragere a deputatului, atunci acesta este atacul direct asupra principalei instituții a statului -Parlamentul și asupra principalului principiu al democrației – parlamentarismul. „Pentru că drept consecință este lichidarea parlamentarismului în forma lui clasică”, a menționat Alexandru Muravschi. Fostul deputat speră că inițiatorii înțeleg care sunt consecințele și nu vor ajunge să implementeze această idee, indiferent de rezultatele referendumului. De asemenea, chiar dacă rezultatele referendumului vor arăta că oamenii își doresc reducerea numărului de deputați și retragerea lor în caz de necesitate, acest lucru nu va viza următorul Parlament.

Alexandru Muravschi este de părere că acest referendum va servi mai degrabă drept argument politic, dacă partidul care l-a inițiat va dori să meargă mai departe și să modifice legislația. „În acest sens referendumul va avea o oarecare putere. Nu trebuie să-l subestimăm”, a notat fostul deputat.Categorii:Politică

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.