Ghelici către Dodon: „Igor Nicolaevici, dumneavoastră sunteți complice la tot”

Fiodor Ghelici, ex-președinte al Comisiei pentru controlul public de pe lângă președintele Republicii Moldova, susține că, deși Igor Dodon a promis că va investiga frauda din sistemul bancar, nici până astăzi acest lucru nu a fost făcut. Ba mai mult, Igor Dodon ar fi implicat în această fraudă, care a început încă în anii 2005-2008, când acesta deținea funcția de ministru al economiei.

Fiodor Ghelici. Captură video: privesc.eu

Într-o conferință de presă la IPN, Fiodor Ghelici a declarat că toată lumea, inclusiv el, a avut multă încredere în Igor Dodon în preajma alegerilor din 2014. Mai mult, Asociația obștească „Moldova Mea”, pe care o prezidează, a făcut agitație pentru acest partid, dar și pentru Igor Dodon în campania pentru prezidențiale. L-au susținut, în speranța că va face lumină în frauda bancară, iar persoanele vinovate vor fi trase la răspundere. Tot din aceste motive, activistul susține că a acceptat să prezideze Comisia pentru controlul public de pe lângă președinte. Însă, după o perioadă de activitate, a mers la șeful statului pentru a-i raporta despre rezultatele activității comisiei, prezentându-i și o listă a persoanelor care ar fi implicate, dar Igor Dodon i-ar fi sugerat să dea toată vina pe fostul premier Vlad Filat. Ulterior, comisia a fost desființată.

„Igor Nicolaevici, dumneavoastră sunteți complice la tot. Primul argument și cel mai important e că ați interzis Comisiei pentru controlul public de pe lângă președinte investigarea acestor fapte îngrozitoare. Al doilea argument e că președintele nici până astăzi nu și-a îndeplinit una dintre principalele promisiuni. Unde este comisia care urma să investigheze furtul acestor miliarde?”, se întreabă Fiodor Ghelici.

Activistul afirmă că, și după lichidarea Comisiei pentru controlul public de pe lângă președinte, a continuat investigarea fraudei bancare. Potrivit datelor cu care operează, prejudiciul generat de frauda bancară se ridică 52 de miliarde de lei, bani din care puteau fi procurate peste o sută de mii de apartamente cu două camere în Chișinău. Fiodor Ghelici a mai spus că, încă pe vremea când Igor Dodon era ministru al economiei, iar lidera PSRM, Zinaida Greceanîi, era premier, la inițiativa executivului au fost operate modificări legislative prin care Banca Națională a fost lipsită de controlul asupra sistemului bancar. Activistul susține că în această perioadă au fost oferite numeroase credite, care nu au fost rambursate ani la rând. O bună parte din actele ce confirmă aceste ilegalități au fost distruse, susține activistul.

Fiodor Ghelici a mai spus că, atunci când în politică vin actori din mediul de afaceri, este clar de unde aceștia au bani. Nu este și cazul lui Igor Dodon. „Însă nu e clar de unde Igor Dodon, care a deținut doar funcții publice, a avut bani să creeze un partid, să-l întrețină, fapt pentru care e nevoie de sume enorme, dar și să finanțeze campanii electorale. Există informații că banii vin din zone off shore, prin intermediari”, menționează Fiodor Ghelici. Activistul mai spune că există informații că Igor Dodon ar deține afaceri în mai multe domenii, gestionate prin persoane interpuse.Categorii:Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.