Pe circumscripţia naţională, în Parlament vor accede Partidul Socialiștilor, blocul electoral ACUM și Partidul Democrat. La aceste concluzii au ajuns experţii CBC-AXA în urma studiului „Barometrul opiniei publice”, care a fost prezentat joi.

Foto: jurnaluldeilfov.ro

Potrivit Infotag, prezentând raportul, şeful Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, a menţionat că PSRM ar obţine 20% din voturi, ACUM – 11,7%, iar PDM – 9%.

„Însă trebuie de avut în vedere că aproximativ 34,5% nu au decis încă pe cine să aleagă, 11,1% au spus că nu vor participa la vot, iar 7,9% au refuzat să dea un răspuns. Cu toate acestea, ar trebui să ne așteptăm la prezență ridicată: 69% dintre respondenți sunt siguri că vor participa la alegeri”, a spus expertul.

Potrivit lui, ţinând cont de numărul respondenţilor decişi, atunci 42,8% sunt gata să voteze pentru PSRM, 25,1% pentru ACUM și 19,3% pentru PDM.

„Partidul Şor, în acest caz, nu atinge pragul electoral, acumulând 5,8%. Reieşind din aceasta, pot fi prognozate două scenarii pentru viitorii deputați aleși în circumscripţia națională (50 de mandate). Primul: PSRM (23), ACUM (14), PDM (10) și Partidul Şor (3) și al doilea: PSRM (24), ACUM (15), PDM (11)”, a spus expertul, menționând că sondajul a fost realizat în ianuarie, când unele partide încă nu erau înregistrate.

În ceea ce privește circumscripţiile uninominale, el a menționat că 35,5% dintre respondenți ar vota pentru un reprezentant al partidului, 20% pentru un candidat independent, iar 37% nu au putut oferi un răspuns.

„De asemenea, 43,1% dintre participanții la sondaj consideră că PSRM este partidul care reprezintă interesele lor, 21,7% consideră că acesta este blocul ACUM, 15,9% – PDM și 9,3% – Partidul Şor”, a spus expertul.

Sondajul a fost efectuat în perioada 19-31 ianuarie pe un eşantion de 1224 de respondenți din 90 de localități ale Republicii Moldova. Marja de eroare este de 3%.

Reclame