SONDAJ. În Parlament vor accede două partide și un bloc, pe circumscripția națională

Pe circumscripţia naţională, în Parlament vor accede Partidul Socialiștilor, blocul electoral ACUM și Partidul Democrat. La aceste concluzii au ajuns experţii CBC-AXA în urma studiului „Barometrul opiniei publice”, care a fost prezentat joi.

Foto: jurnaluldeilfov.ro

Potrivit Infotag, prezentând raportul, şeful Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, a menţionat că PSRM ar obţine 20% din voturi, ACUM – 11,7%, iar PDM – 9%.

„Însă trebuie de avut în vedere că aproximativ 34,5% nu au decis încă pe cine să aleagă, 11,1% au spus că nu vor participa la vot, iar 7,9% au refuzat să dea un răspuns. Cu toate acestea, ar trebui să ne așteptăm la prezență ridicată: 69% dintre respondenți sunt siguri că vor participa la alegeri”, a spus expertul.

Potrivit lui, ţinând cont de numărul respondenţilor decişi, atunci 42,8% sunt gata să voteze pentru PSRM, 25,1% pentru ACUM și 19,3% pentru PDM.

„Partidul Şor, în acest caz, nu atinge pragul electoral, acumulând 5,8%. Reieşind din aceasta, pot fi prognozate două scenarii pentru viitorii deputați aleși în circumscripţia națională (50 de mandate). Primul: PSRM (23), ACUM (14), PDM (10) și Partidul Şor (3) și al doilea: PSRM (24), ACUM (15), PDM (11)”, a spus expertul, menționând că sondajul a fost realizat în ianuarie, când unele partide încă nu erau înregistrate.

În ceea ce privește circumscripţiile uninominale, el a menționat că 35,5% dintre respondenți ar vota pentru un reprezentant al partidului, 20% pentru un candidat independent, iar 37% nu au putut oferi un răspuns.

„De asemenea, 43,1% dintre participanții la sondaj consideră că PSRM este partidul care reprezintă interesele lor, 21,7% consideră că acesta este blocul ACUM, 15,9% – PDM și 9,3% – Partidul Şor”, a spus expertul.

Sondajul a fost efectuat în perioada 19-31 ianuarie pe un eşantion de 1224 de respondenți din 90 de localități ale Republicii Moldova. Marja de eroare este de 3%.



Categorii:Politică

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.