Încep lucrările de montare a conductei de interconectare a gazoductului Iași-Ungheni cu rețeaua de gaz din Chișinău

În câteva zile se va da startul lucrărilor de montare a tronsonului Ungheni-Chişinău din conducta care va interconecta reţeaua de gaze din România cu cea din R. Moldova. Cu această ocazie, va fi organizat un eveniment oficial, la care vor participa vicepremierul român, Ana Birchall, şi prim-ministrul R. Moldova, Pavel Filip.

Foto: George Rusu / Intact Images

Pe 18 februarie va demara construcția conductei prin care gazul românesc va ajunge până la Chişinău. Faza a doua a proiectului prevede prelungirea gazoductului Iaşi-Ungheni şi interconectare cu reţeaua din capitala R. Moldova. Atât implementarea proiectului, cât şi administrarea, operarea şi exploatarea conductei, vor fi realizate de compania Vestmoldtransgaz, care îşi va construi complexul operaţional în apropierea Universităţii Agrare din Chişinău.

Este vorba despre 6 corpuri de clădiri ce se vor întinde pe o suprafaţă de 4 hectare. Complexul va monitoriza şi dirija procesul de transfer al gazelor naturale dintr-un sistem în altul. În caz de avarii, inginerii vor avea posibilitatea să facă schimb de date tehnice, în timp real, cu un centru similar din România. Compania „Transgaz” din România urmează să investească în acest gazoduct circa 93 de milioane de euro.

Conducta Ungheni-Chişinău va avea o lungime de 120 de kilometri şi capacitatea de a transporta, anual, circa 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Anterior, ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniţă, a dat asigurări că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău va fi dat în exploatare la finele acestui an. Interconectarea la reţeaua de gaze a României reprezintă, pentru R. Moldova, diversificarea rutelor şi surselor de aprovizionare cu energie, precum şi asigurarea securităţii energetice.

În prezent, R. Moldova este dependenta de importurile de gaze din Federaţia Rusă.Categorii:Economie

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.