OPINII. Actuala campanie electorală este mai liniștită

Actuala campanie electorală este mai liniştită comparativ cu precedentele. De această părere este analistul politic, Corneliu Ciurea. Politologul a declarat în cadrul emisiunii ,,Cronica Electorală” că ultima săptămână de campanie va fi decisivă pentru unii alegători care mai rămân a fi indecişi, relatează Radio Moldova.

Foto: Evgheni Lachi / ipn.md

„Nu putem trage concluzii finale. Fiecare partid şi-a ales propriile strategii, sunt dezbateri pe care le urmăresc alegătorii la televizor şi radio. Unele partide preferă să vorbească şi despre referendum, în special partidele care au iniţiat acest proces. Eu cred că accentul final va fi pus în ultima săptămână, pe mobilizarea la vot. Unele partide merg mai mult în teritoriu şi comunică cu oamenii, altele preferă reţelele de socializare. Încă nu ne putem da seama în ce măsură alegătorii sunt gata să voteze persoanele în circumscripţiile uninominale. Campania este în desfăşurare, dar există o senzaţie că avem un număr mare de nehotărâţi, poate din cauza că circumscripţiile uninominale sunt o noutate, dar sunt şi o sumedenie de persoane şi trebuie să aleagă între ele. Astfel, cred că ultima săptămână va fi decisivă pentru cei nehotărâţi care vor trebui să ia o decizie. Partidele care vor fi mai abile, vor fi mai energice şi s-ar putea să câştige”, a declarat Corneliu Ciurea.

În cadrul aceleiaşi emisiuni, analistul politic, Roman Mihăieş, a menţionat că actuala campanie se desfăşoară cu mai puţine acuzaţii la adresa principalului organ electoral, asta deoarece legea electorală a fost ajustată.

„Din punctul meu de vedere, avem o legislaţie bună, ce a fost ajustată după ce Comisia de la Veneţia a venit cu anumite propuneri şi obiecţii la legislaţia electorală. Consider că peste 90 la sută din propunerile Comisiei de la Veneţia au fost implementate şi acest lucru se vede în campanie, pentru că, din câte văd eu, cel puţin candidaţii electorali fac obiecţii. Sunt probleme legate de comportamentul altor concurenţi electorali şi nu am văzut să fie cumva atacat CEC-ul sau legislaţia privind încălcarea unor drepturi electorale. Excepţie îl face doar un singur subiect, cel cu votarea de peste hotare, unde sunt mai mulţi cetăţeni la care le-au expirat paşapoartele, dar şi acest subiect am înţeles că a fost reglementat şi vor putea să meargă aceşti cetăţeni la Ambasade sau la Consulate să li se dea acte pentru a li se permite să voteze. În comparaţie cu alte campanii electorale, aceasta este mai calmă, pentru că şi CEC-ul este mai profesionist, cu experienţă deja şi lucrează mai operativ, dar şi legislaţia racordată în legătură cu cerinţele de la Veneţia”, a spus Roman Mihăieș.Categorii:Opinii

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.