Cei doi piloți moldoveni eliberați se vor întoarce acasă după încheierea cursul de reabilitare la Moscova

Cei doi piloţi moldoveni, Lionel Buruiană şi Mihai Crihan, eliberaţi din captivitatea talibanilor afgani spun că au trăit clipe de coşmar în prizonierat. Ei le-au declarat reprezentanţilor delegaţiei moldoveneşti, care au reuşit să-i viziteze ieri, că preferă să continue cursul de reabilitare la Moscova şi că după încheierea tratamentului vor veni acasă.

Lionel Buruiană și Mihai Crihan. Foto: unimedia.info

Imaginile video din timpul întrevederii au apărut astăzi pe internet. După o săptămâna de solicitări oficiale către autorităţile ruse, delegaţia Republicii Moldova a identificat prin eforturi proprii locul deţinerii acestora.

Autorităţile susţin că pentru a se permite întrevederea, au fost înaintate mai multe condiţii, care contravin dreptului internaţional. Procuratura Generală a deschis un dosar penal pe marginea cestui caz. Elicopterul în care se aflau a fost capturat în noiembrie 2015, după ce a efectuat o aterizare de urgenţă. Aeronava era pilotată de trei moldoveni, însă unul dintre ei a fost ucis.

„O să mergem acasă, dar după ce închei tratamentul. Am chemat-o pe soţia mea care a venit aici. Mi-a spus ce s-a mai întâmplat acasă, în lipsa mea. Mi-a povestit că s-a născut nepoţica mea. În 2017 ni s-a promis că la sfârşitul lunii septembrie se aşteaptă vizita a doi oficiali moldoveni. Am aşteptat cu nerăbdare, ne-am pregătit, dar nu a venit nimeni. Cei care ne ţineau în prizonierat ne spuneau că suntem duşmanii lor”, a spus pilotul Mihai Crihan.

„Noi am aflat unde sunteţi şi am venit să vă facem o vizită. Vrem să ştim cum să simţiţi, să ştim aproximativ când o să mergeţi acasă”, a declarat secretarul de stat al Ministerului de Externe, Mihai Căpăţână.

trm.md

Reclame


Categorii:Societate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.