Expert: După alegeri, cel mai probabil, vom avea o coaliție de centru-stânga

După alegerile parlamentare din 24 februarie în legislativ se va forma, cel mai probabil, o coaliție de centru-stânga, „pro-Moldova”, care va merge „pe calea a patra”.

Igor Boțan. Foto: europalibera.org

Această coaliție ar putea fi formată de Partidul Democrat cu Partidul Socialiștilor. Aceasta pentru că în ultima perioadă se aseamănă destul de mult abordările PDM și PSRM, referitor la poziția pe care trebuie să o aibă Republica Moldova în raport cu jucătorii externi mari – principiul poziției neutre. Această părere a fost exprimată de către Igor Boțan, expert în sisteme electoare, expertul permanent al proiectului, în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Alegeri 2019: Scenarii post-electorale în viziunea experților în politologie, sisteme electorale și sociologie”, ediția a 108-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.

„Eu cred că PDM și PSRM vor merge împreună și nu e legat de geopolitică pentru că problemele geopolitice deja le-au rezolvat. Atât socialiștii, cât și democrații pledează pentru faptul că Moldova nu trebuie să fie la mijloc în confruntarea dintre Vest și Est. Ambele formațiuni sunt pro-Moldova. Calea a patra a PDM nu este altceva decât o renunțare voalată la integrarea europeană în sensul îndeplinirii exigențelor care reies din Acordul de Asociere. Moldova rămâne în cadrul Acordului de Asociere și socialiștii spun exact același lucru. În plus, Igor Dodon a demonstrat că este flexibil – în 2012 el a salvat integrarea europeană când a votat pentru șeful statului”, a declarat expertul.

Expertul nu vede cum Blocul ACUM ar intra în negocieri cu Partidul Democrat pentru crearea coaliției de guvernare, chiar dacă i se va face o astfel de propunere. „Pentru ei, acceptarea unui astfel de dialog ar însemna sfârșitul. Eu înțeleg calculele politice. Dar ei, probabil, se vor gândi atunci – ori murim onorabil în opoziție sau în alegeri anticipate, ori oricum murim pentru că, toți cei care au făcut coaliție cu PDM, ulterior au murit, dar dezonorați. Deci, pentru Blocul ACUM situația este tare simplă și din punctul ăsta de vedere putem admite că vor apărea fisuri care ulterior vor duce la destrămarea acestuia, dar ei au fost băgați în această situație. Miza lor în această situație este ori să moară onorabil, ori să moară dezonorați”, consideră analistul.

Referindu-se la alte scenarii politice după desfășurarea alegerilor, Igor Boțan admite că o variantă ar fi că Partidul Socialiștilor va obține victoria absolută. „Sistemul electoral mixt poate să ajute PSRM să obțină această victorie absolută. Pentru că dacă luăm media și pornim de la premisa că PSRM are realmente un rating de 40% aproximativ și este primul în opțiunile alegătorilor în circumscripțiile uninominale, aceasta poate însemna că socialiștii pot obține suficiente voturi ca să compenseze neatingerea ecuatorului în circumscripția națională. Dacă se întâmplă așa, PSRM face principalul joc, are majoritate în Parlament, șeful statului este cel care desemnează candidatura primului ministru, dacă are majoritate – îl votează, după care noi putem să ghicim ce va face Partidul Socialiștilor”, a notat expertul.

În opinia lui, dacă socialiștii vor obține majoritate, primul lucru pe care îl vor face va fi un referendum privind trecerea la republică prezidențială, pentru asta va avea nevoie de cel puțin un an pentru a face proiectul legii. „Într-o anumită măsură, cele mai importante instituții de drept rămân sub controlul PDM, dar eu nu văd cum s-ar opune aceste instituții unui referendum privind trecerea la republică prezidențială. Chestia asta ar avea un suport extraordinar. O astfel de variantă e posibilă”, consideră Igor Boțan.

Potrivit lui, mai puțin contează cine este urmează PSRM după numărul de mandate, PDM sau ACUM. „Dacă socialiștii nu obțin majoritatea absolută, atunci trebuie să se înceapă negocierile. Dacă ACUM și democrații nu găsesc limbaj comun să pună bazele unei majorități, atunci Igor Dodon are mână liberă să înceapă procedura de desemnare a candidaților pentru funcția de prim-ministru. În 45 de zile, el epuizează trei soluții care sunt respinse pentru că nu există majoritate. Sau se poate găsi o majoritate, dar nu știm cum pot evolua lucrurile. Atunci, Igor Dodon, într-o astfel de situație, pas cu pas duce țara către alegeri anticipate și la dizolvarea Parlamentului care este incapabil să ofere o soluție”.

O alternativă, în opinia lui Igor Boțan, s-ar putea întâmpla dacă PDM, „care are foarte multe resurse și capacități pe care le-a demonstrat, să încerce să smulgă deputați de la alte partide, pe căile deja testate. Această variantă deja depinde de măiestria liderului PDM, care și-a etalat această capacitate de a smulge deputați, numai el știe cum îi convinge, cred că nu-i convinge prin ideologii, dar prin mijloace speciale, să le spunem așa”, afirmă expertul.

Totuși, sistemul electoral mixt ar trebui, în linii mari, să-i favorizeze pe socialiști, crede Igor Boțan. „Altminteri, Igor Dodon, nu știu cum a calculat, dar cade într-o capcană. El, oficial, este promotorul sistemului electoral mixt. Vladimir Plahotniuc, la 6 martie 2017, a venit cu sistemul uninominal. Acum, Igor Dodon îndeamnă oamenii să fie gata să iasă în stradă pentru că dacă nu obțin socialiștii majoritatea, o soluție mai bună decât provocarea alegerilor anticipate nu există. Dacă intră într-o anumită coaliție, cred că asta ar fi pentru el un eșec. În primul rând, trebuie să se gândească că trebuie să intre în alegeri prezidențiale sau să iasă din politică. Peste un an și jumătate cu ce poate veni el la alegeri prezidențiale? Se dezumflă. Deși am mai văzut că, de dragul stabilității, poate renunța și la principii”, spune Igor Boțan.

Totodată, sistemul mixt are câteva caracteristici care ies în prim plan, spune expertul proiectului. „Acesta merge mână în mână cu marșul așa-ziselor fundații de caritate. Trei partide de stânga și centru-stânga au și fundații de caritate, care „ung” mâna cetățeanului. În sistemul cu circumscripții uninominale, mai aproape de oameni, vin și aceste formațiuni care își fac electorat utilizând acest vicleșug legat de fundații”, a spus Igor Boțan.

Dezbaterea „Alegeri 2019: Scenarii post-electorale în viziunea experților în politologie, sisteme electorale și sociologie” face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de Agenția de presă IPN în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de Fundația germană „Hanns Seidel”.Categorii:Opinii

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.