Daniel Ioniță: România este principalul partener comercial al R. Moldova

România este principalul partener comercial al Republicii Moldova. Declarația a fost făcut de Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru MOLDPRES.

Foto: Eugen Horoiu / epochtimes-romania.com

„Trebuie să acționăm pentru a îmbunătăți modul în care mărfurile din cele două părți circulă. Schimburile noastre comerciale au crescut de la an la an, iar anul trecut am înregistrat o valoare istorică a acestor schimburi de peste 1 mlrd de dolari. Este nevoie de o sporire a infrastructurii, este nevoie de o îmbunătățire a procedurilor de comerț”, a declarat Ioniță.

Ambasadorul s-a referit și la gazoductul Ungheni – Chișinău, construcția căruia a fost lansată la începutul acestei săptămâni. Oficialul a catalogat gazoductul ca fiind unul de importanță strategică, care „va contribui la asigurarea securității energetice pentru Republica Moldova”. „Există un calendar agreat de cele două părți pentru finalizarea lucrărilor. De exemplu, stația la care lucrările au început acum câteva zile va fi finalizată în luna februarie a anului viitor. Totodată, partea românească s-a angajat să încheie toate lucrările în decurs de 23 de luni din momentul începerii lor”, a precizat Daniel Ioniță.

Statisticile oficiale arată că exporturile din Republica Moldova pe piața românească s-au ridicat anul trecut la 792,3 milioane de dolari SUA. Astfel, România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută, aproape dublu față de anul precedent.

Reclame


Categorii:Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.