Papa Francisc promite măsuri concrete împotriva abuzurilor sexuale ale preoților

Papa Francisc a promis că vor fi luate măsuri concrete împotriva abuzurilor sexuale ale preoţilor asupra copiilor, în discursul rostit la o conferinţă pe această temă, care a început joi, scrie Reuters.

Papa Francisc. Foto: news.ro

Suveranul pontif a adunat liderii catolici din întreaga lume pentru o întâlnire de patru zile pentru a discuta despre scandalul care a afectat credibilitatea bisericii în Statele Unite, Irlanda, Chile, Australia şi în alte părţi ale lumii în urma multiplelor cazuri de abuzuri sexuale din ultimele trei decade.

„Văzând numărul mare de abuzuri sexuale comise de oameni ai Bisericii împotriva minorilor, am dorit să discut cu voi”, le-a transmis Papa Francisc celor adunaţi, rugându-i să îi asculte pe cei mici care „caută dreptate”.

El a adăugat că victimele aşteaptă „măsuri concrete şi eficiente”, nu doar condamnări.

Papa şi cei aproape 200 de participanţi au vizionat un videoclip în care cinci victime, care au rămas anonime, au relatat poveşti despre abuzurile la care au fost supuse şi încercările Bisericii de a ascunde totul.

„De la vârsta de 15 ani am avut relaţii sexuale cu un preot. Acest lucru a durat 13 ani. Am rămas însărcinată de trei ori şi m-a forţat să fac avort de trei ori, pur şi simplu pentru că nu dorea să folosească prezervative sau alte metode de contracepţie”, a afirmat una dintre victime.

Un bărbat din Chile a afirmat că atunci când a relatat abuzurile autorităţilor religioase, a fost tratat ca un mincinos şi ca un duşman al bisericii.

„Sunteţi medicii sufletului şi totuşi, cu unele excepţii, aţi fost transformaţi în unele cazuri în criminali ai sufletului, în criminali ai credinţei. Ce contradicţie teribilă”, a afirmat el.

În Irlanda, scandalul privind abuzurile sexuale a afectat puternic puterea Bisericii care acum 40 de ani domina societatea irlandeză. În ultimii patru ani, votanţii irlandezi au aprobat legalizarea avortului şi a căsătoriei între persoane de acelaşi sex, sfidând astfel Vaticanul.

În Chile, toţi episcopii ţării şi-au oferit demisia papei în ultimul an după ce s-a descoperit că Biserica a ascuns cazuri de abuz sexual. Francisc a acceptat şapte dintre aceste demisii şi a dat afară alţi doi episcopi.

Un sondaj al centrului de cercetare Latinobarometro a arătat că procentul cetăţenilor din Chile care se consideră creştini a scăzut la 45% de la 75% în 1995.

Anul trecut, în Pennsylvania, SUA, s-a descoperit că, într-o perioadă de 70 de ani, preoţii au abuzat sexual în jur de 1.000 de persoane.

News.ro

Reclame


Categorii:Externe

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.