Sinteză: CEC și partidele înregistrate în circumscripția națională despre campania electorală

Comisia Electorală Centrală (CEC) a făcut o sinteză a campaniei electorale împreună cu formaţiunile înregistrate în circumscripţia naţională. Cursa electorală a fost văzută diferit de către concurenţi. Unii consideră că alegerile nu pot fi catalogate ca fiind libere, alţii au protestat împotriva instituţiilor de stat sau au criticat instituţiile mass-media, relatează trm.md.

cec.md

„Aceste alegeri nu sunt libere pentru că suntem martorii unor decizii ale CEC care vin să îngrădească dreptul oamenilor la vot”, a spus candidata Blocului „ACUM Platforma DA şi PAS”, Maia Sandu.

Andrei Donică, candidatul Mişcării Profesioniştilor „Speranţa-Nadejda” a criticat decizia Serviciului Fiscal de Stat pentru neînregistrarea contului bancar.

„În felul acesta, noi, elementar, nu am putut cheltui măcar zece litri de benzină ca să ajungem undeva în raioanele Republicii Moldova, exact aşa ne-a fost închisă şi gura noastră”, a precizat Andrei Donică.

Reprezentantul Partidului Democrat din Moldova la CEC, Vadim Moţarschi, susţine că legislaţia electorală ar trebui îmbunătăţită.

„Un lucru pe care l-am remarcat este că în perioada de după înregistrarea concurenţilor electorali şi până la începerea campaniei electorale, cadrul normativ nu reglementează comportamentul concurenţilor electorali care sunt înregistraţi”, a menţionat Vadim Moţarschi.

Candidata Partidului Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco, a propus ca moldovenii din diasporă să poată vota cu paşapoarte româneşti.

„N-ar fi nimic uluitor dacă s-ar adopta pe ultima sută de metri o decizie prin care să vină cetăţeanul Republicii Moldova cu paşaportul moldovenesc, în paralel cu cel valabil românesc”, susţine Vitalia Pavlicenco.

Anatolie Prohniţchi, candidatul Partidului Verde Ecologist, consideră că doar Moldova 1 şi Radio Moldova i-au acordat timp de emisie conform regulamentului.

„Dacă vorbim de radio şi televiziune, să se angajeze să facă dezbateri, anume dezbateri, cum o fac şi instituţiile mass-media de stat, vorbesc de Moldova 1 şi Radio Moldova, suficient, normal”, afirmă Anatolie Prohniţchi.

Potrivit preşedintei CEC, Alina Russu, sistemul de supraveghere video nu atentează la secretul votului şi vine să consolideze legalitatea scrutinului.

„Înregistrarea video nu este on-line, toată informaţia se stochează pe o unitate de stocare USB, care ulterior va fi adus la CEC şi această informaţie va fi utilizată doar în calitate de probă dacă vor fi depuse contestaţii referitoare la corectitudinea şi legalitatea desfăşurării alegerilor”, a declarat preşedinta CEC.

Pe circumscripţia naţională candidează 15 candidaţi electorali, iar în cele uninominale au fost înregistraţi 325 de concurenţi.

Preşedinta CEC, Alina Russu, s-a întâlnit şi cu reprezentanţii Adunării Interparlamentare a Comunităţii Statelor Independente, care vor monitoriza scrutinul din 24 februarie. Observatorii internaţionali au menţionat numărul mare de contestaţii depuse la CEC de către concurenţii electorali. Potrivit Alinei Russu, modificarea Codului electoral în 2017 a produs schimbări şi la nivelul competenţelor organelor electorale. Astfel, CEC poate analiza doar contestaţiile referitoare la acţiunile sau inacţiunile instituţiilor electorale inferioare şi la finanţarea campaniei electorale. În cazul circumscripţiilor uninominale, contestaţiile se depun la Consiliile de Circumscripţie, următorul pas fiind acţionarea în judecată.Categorii:Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.