Moldovenii cu drept de vot sunt așteptați să aleagă viitorul parlament

Cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot sunt așteptați duminică, 24 februarie, la urne pentru a alege viitorul parlament.

Foto: fb.com/ParliamentRM

Pentru asta vor fi deschise 2141 de secții de votare. Scrutinul se va desfășura în premieră în baza unui sistem electoral mixt. Astfel, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 de parlamentari în circumscripții uninominale.

Tot duminică, cetățenii vor participa și la un referendum consultativ. Aceștia vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată demite deputații dacă aceștia nu își îndeplinesc obligațiile.

În total, pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie, pentru secțiile de votare din țară au fost tipărite circa 12 mln buletine de vot, iar pentru cele din străinătate – alte 2 mln de buletine.

Pe parcursul zilelor de joi și vineri, 21 și 22 februarie curent, buletinele de vot și alte materiale electorale au fost distribuite consiliilor electorale ale circumscripțiilor electorale uninominale din țară.

La urne, alegătorii vor primi patru buletine de vot. Acestea au fost tipărite pe hârtie mată și se vor deosebi prin culoare: cele pentru alegerile parlamentare în circumscripțiile uninominale sunt de culoare violet, iar în circumscripția națională – culoare gri afumat. În cazul referendumului republican consultativ: buletinul care conține întrebarea „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” – are culoarea galben pal, iar cel pe care este imprimată întrebarea „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?” – are culoarea bej.

Numărul total al votanților înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor este de 3,2 mln de cetățeni, dintre care doar 2,8 mln de cetățeni cu drept de vot sunt atribuiți pe unități administrativ-teritoriale. Diferența cuprinde persoanele care au cetățenia Republicii Moldova, dar nu au înregistrare la domiciliu, cei care au plecat peste hotarele țării – circa 210 mii de persoane și cetățenii cu domiciliul înregistrat în stânga Nistrului – peste 230 mii de persoane.

La scrutin, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 15 concurenți în circumscripția națională și alți peste 300 în circumscripțiile uninominale. Procesul electoral va fi monitorizat de peste patru mii de observatori naționali și internaționali acreditați de CEC.

MoldpresCategorii:Actualitate

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.