Patru provocări post-electorale ale Blocului ACUM

Atât acțiunile, cât și inacțiunile opoziției pot fi determinante în asigurarea stabilității politice a țării, dar și a rezistenței propriu-zise a opoziției, scrie Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

Dionis Cenușă. Foto: Elena Covalenco / ipn.md

El consideră că Blocul ACUM este în fața a patru provocări majore, administrarea cărora îi poate deschide noi “ferestre de oportunități” sau, din contra, să-i limiteze aria de acțiune și impact.

Politologul crede că, pentru început, Blocul ACUM trebuie să se decidă dacă vrea să influențeze procesul de guvernare sau deja a decis că va deține rolul de opoziție în Parlament. Dificultatea unei asemenea decizii depinde la fel de succesul Democraților de a stabili în cele din urmă o coaliție împreună cu Partidul lui Șhor, cei trei aleși independenți și în mod neapărat minim 11 reprezentanți ai Socialiștilor, explică Dionis Cenușa.

Dacă persistă cel mai mic risc ca un asemenea scenariu să prindă contur, atunci Blocul ACUM trebuie să se pregătească de alegeri anticipate sau de prelungirea forțată a guvernării actuale prin crearea instituției „guvernului tehnic”, subliniază politologul.

A doua provocare, evidențiată de politolog, constă din faptul că opoziția este în fața unei dileme legate de angajarea sa cu alegătorii, până acum, deși cu multe dificultăți, realizată prin intermediul protestelor. Înființată din proteste, Platforma DA și PAS urmează să decidă cum și cu ce le înlocuiește. Dacă Blocul va omite acest aspect, vidul creat va fi repede umplut de activismul altor forțe politice noi sau vechi, opinează Dionis Cenușa.

Cea de-a treia provocare punctată de Dionis Cenușa ține de forma în care va funcționa Blocul electoral ACUM după ce ajunge în Parlament. Ambele partide au nevoie de stabilirea unui mecanism de cooperare în interiorul legislativului, care ar preveni un divorț dureros în viitor, sugerează politologul.

Nu în ultimul rând, el subliniază faptul că opoziția urmează să învețe să promoveze activ integrarea europeană, chiar dacă manifestă rezistență în fața încercărilor Democraților de a mima reforme sau ale Socialiștilor de a consolida o agendă pro-rusă.

Până la alegerile din februarie 2019, opoziția era concentrată pe criticarea exhaustivă a guvernării și ezita să facă referință la aspectele pozitive ale integrării europene, pe care Democrații le exploatau în favoarea lor, concluzionează politologul.Categorii:Opinii

Etichete:,

2 răspunsuri

  1. ACUM vor face alianta cu PSRM, iar trolii celor din ACUM , de ceva vreme promoveaza ideea asta ca si oamenii simpli intr-un bun final sa spuna ca asa a fost nevoie!

    Apreciază

  2. niste besini, adica ei din start au behait de opozitie dar au promis marea si sarea..

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.