Crearea noului guvern: PDM ar putea să „forțeze nota”

După validarea mandatelor pentru următorul Parlament, care au fost obținute urmare a alegerilor din 24 februarie, Partidul Democrat ar putea să „forțeze nota” și să formeze un guvern minoritar. Acest lucru ar putea fi făcut cu unii deputați socialiști. Opiniile au fost exprimate de către unii foști candidați la emisiunea „Țara” de la postul de televiziune Vocea Basarabiei, transmite IPN.

Fostul ministru al apărării, Vitalie Marinuța, candidat la alegeri din partea Partidului Verde Ecologist, este de părere că alegerile parlamentare au fost câștigate de partide populiste. În opinia lui, politica este arta compromisului și fiecare partid ar fi trebuit să lase o portiță deschisă pentru negocieri. „Eu nu cred că vom avea alegeri repetate sau anticipate. Mesajele care sunt trimise de Partidul Democrat ne vorbesc despre aceasta. Așa-numita opoziție – PSRM – confirmă acest lucru”, spune Vitalie Marinuță. Potrivit lui, reieșind din toate semnalele, va fi format un guvern minoritar, iar socialiștii vor susține acele inițiative pe care le consideră în folosul lor.

Juristul Teodor Cîrnaț, candidat al Partidului Politic „Voința Poporului”, consideră că în viitorul apropiat Partidul Democrat ar putea să „forțeze nota” și să formeze un guvern minoritar, ceea ce s-a mai întâmplat anterior, iar liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, să preia funcția de premier. În opinia lui, democrații ar putea forța unii socialiști să plece din fracțiunea lor și să voteze Guvernul minoritar.

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, regretă că în Parlament nu au ajuns să fie reprezentați unioniștii. El este de părere că trebuie consolidat curentul unionist pentru că doar acesta împreună cu cel pro-european poate forma o majoritate în politica moldovenească. Politicianul spune că nu a format, împreună cu alte partide politice, un bloc electoral unionist pentru că nu a reușit acest lucru. „Aceasta după ce PL a nu a fost acceptat în blocul electoral ACUM. După aceea, în trei zile, nu se mai putea face un bloc unionist, se putea merge doar pe lista Partidului Liberal. Au acceptat cei din cadrul Unirea-ODIP și cei din Sfatul Țării 2. Atât am reușit în acele câteva zile”, spune liberalul. Dorin Chirtoacă spune că va îndemna unioniștii să adere la PL și să meargă în continuare pentru a promova unirea cu România.

Marți, 5 februarie, reprezentanții PSRM au declarat că toți cei 35 de deputați aleși au semnat declarația prin care aceștia se angajează că vor lucra în noul legislativ în cadrul unei echipe unite. „Iar dacă vor exista presiuni pentru a părăsi fracțiunea, preferă să renunțe la mandatul de deputat decât să trădeze echipa și votul alegătorilor”.Categorii:Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.